Леща къри с пикантен меден чипс
Индийците са майстори на ароматни ястия от различни видове бобови растения, като тази традиция много лесно се съчетава с интересни кулинарни хрумвания като леко лютия и наслаждащ препечен хляб.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. кафява леща
- 1 дафинов лист
- 3 с. л. олио
- 1 ч. л. синапени зърна
- 2 щипки семена от резене или от копър
- 1 с. л. мадраско къри
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1 с. л. джинджифил, ситно нарязан
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязани
- 1 ч. ч. нарязани домати, пресни или от консерва
- ½ ч. ч. кокосово мляко
- сол на вкус
- за чипса:
- 2 арабски питки или тортили
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. зехтин
- ½ люта чушка, ситно нарязана
-
морска сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се сварява с дафиновия лист за 30 - 40 мин., докато стане крехка, но без да се разварява. Прецежда се.
- 2.
В загрятото олио се слагат синапът и семената от резене. Разбъркват се няколко секунди, добавя се кърито и се бърка, докато стане ароматно, но не бива да потъмнява. Добавят се лукът, чесънът, джинджифилът, морковът и селърито. Бъркат се на умерен огън 3-4 мин. Слага се лещата и се залива с доматите. Посолява се на вкус. Всичко се оставя да покъкри 10 - 15 мин.
- 3.
Накрая се слага кокосовото мляко, разбърква се и след 2-3 мин. се отстранява от огъня.
- 4.
За чипса се смесват медът, зехтинът, солта и лютата чушка. Посолява се на вкус. С получената смес се намазват арабските питки и се слагат да се изсушат на 120˚ С за 15 - 20 мин. Начупват се на парчета и се поднасят с лещата.