Начало За нас Реклама Контакти

Лешникова супа

Снимка за Лешникова супа
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна

Според последната анимирана версия на приказката за Рапунцел недолюбващата фризьорите девойка си пада по лешникова супа. Добре е, че рецептата за ароматната чорба не е никак Tangled (заплетена).

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. ½  ч. ч. червена леща
  2. 1 глава лук, ситно нарязана
  3. 2 моркова, ситно нарязани
  4. 300 г пащърнак или целина
  5. 1 картоф, нарязан на кубчета
  6. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  7. 1 ч. л. смлян кимион
  8. 1,5 л зеленчуков бульон
  9. 1 ч. ч. лешници
  10. 1 с. л. брашно
  11. 1 с. л. масло
  12.  сол, лимонов сок и шарен пипер на вкус
  13. за гарниране:
  14. 20 г лешници
  15.  зелен лук
  16.  заквасена сметана

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се слага да заври заедно с лука, морковите, пащърнака, картофа и чесъна. Оставя се да поври 40 мин., докато омекнат зеленчуците. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус. Пасира се, по желание.

  2. 2.

    Лешниците се изпичат, поставят се в кърпа и се разтъркват, за да се отстрани люспата им. Счукват се в хаванче.

  3. 3.

    Брашното и маслото се разбъркват заедно и се слагат в малък тиган на умерен огън за 2-3 мин.

  4. 4.

    Към пасираната супа се прибавят кимионът, лешниците и брашното с маслото. Слага се да се повари още 10 мин. Подправя се с лимонов сок.

  5. 5.

    Поднася се със ситно нарязан зелен лук, лъжица заквасена сметана и няколко цели лешника.


Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари