Лешникова супа
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ ч. ч. червена леща
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 моркова, ситно нарязани
- 300 г пащърнак или целина
- 1 картоф, нарязан на кубчета
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 ч. л. смлян кимион
- 1,5 л зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. лешници
- 1 с. л. брашно
- 1 с. л. масло
- сол, лимонов сок и шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 20 г лешници
- зелен лук
- заквасена сметана
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се слага да заври заедно с лука, морковите, пащърнака, картофа и чесъна. Оставя се да поври 40 мин., докато омекнат зеленчуците. Подправя се със сол и шарен пипер на вкус. Пасира се, по желание.
- 2.
Лешниците се изпичат, поставят се в кърпа и се разтъркват, за да се отстрани люспата им. Счукват се в хаванче.
- 3.
Брашното и маслото се разбъркват заедно и се слагат в малък тиган на умерен огън за 2-3 мин.
- 4.
Към пасираната супа се прибавят кимионът, лешниците и брашното с маслото. Слага се да се повари още 10 мин. Подправя се с лимонов сок.
- 5.
Поднася се със ситно нарязан зелен лук, лъжица заквасена сметана и няколко цели лешника.