Ледени прасковени близалки
Понякога неподозираните алтернативи са по-успешни от очевидните възможности. С рецептата, която ви предлагаме, спокойно можете да подминете фризерите със сладолед и да се насладите на свежите плодове на собствените усилия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 праскови или 3 кайсии
- 1 ч. л. желатин
- 1 с. л. вода
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко
- 6 с. л. захар
- 4 стръка мента
- горски плодове (боровинки, касис, малини) за декорация
Начин на приготвяне
- 1.
Плодовете се обелват и се нарязват на парчета.
- 2.
Желатинът се накисва за 1 мин. във водата и се слага да се разтопи на водна баня.
- 3.
Смесват се прасковите, желатинът, млякото, захарта и ментата. Всичко се пасира, докато стане сместа гладка. Разпределя се в 4 картонени или пластмасови чаши за кафе. Отгоре се поставят горските плодове. Чашите се обвиват с фолио. Подходяща дървена клечка се забива в центъра, като пробива фолиото и се задържа отстрани от него. Слагат във фризера за 4 часа. Когато замръзнат, чашата се срязва с ножица. По желание близалките могат да се потопят в разтопен шоколад.
Вариации: Заменете прасковите с 300 г пъпеш.