Лебедово езеро
С тази ефектна торта искаме да ви покажем как за няколко години Жълтото пате порасна и се превърна в красив и вкусен лебед. :)
СъставНеобходими продукти за 16
- за еклерите:
- 250 мл вода
- 125 г краве масло
- 1 ч. ч. брашно
- ½ ч. л. сол
- ½ с. л. захар
- 4-5 яйца
- 2 с. л. филирани бадеми
- за ягодовия крем:
- 300 г ягоди
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- 200 г крем-сирене
- 5 с. л. пудра захар
- 1 ч. ч. течна сметана за разбиване
- за езерото:
- 200 г меко масло
- 300 г пудра захар
- 2 яйца
- 300 г брашно с набухватели
- 150 г кокосови стърготини
- 300 г кисело мляко
- за белия крем:
- 200 мл течна сметана
- 2 с. л. бренди или ароматно уиски
- за украса:
- 300 мл ябълков сок
- 1 с. л. желатин
- синя сладкарска боя
- кокосови стърготини, боядисани в зелено
- 200 г бишкоти
- 200 г вафлени пурички
- пудра захар
- 50 г разтопен шоколад
- 10 ягоди
Начин на приготвяне
- 1.
Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта и захарта и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от стените на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.
- 2.
Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 8-9 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато я тръснем.
- 3.
За лебедите тестото се шприцова върху хартия за печене с едър набразден шприц във форма на голяма капка, като се оставя по-голямо разстояние между тях. Поръсват се с филирани бадеми. Шприцоват се 5 лебеда. С по-тънък шприц се правят 5 бастунчета, които ще служат за глави и шии, а останалото тесто се оформя на топчици. Всяка от формите се пече в отделен съд в загрята фурна на 200° С за 20-25 мин. или докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат.
- 4.
Ягодите за крема се пасират. Заквасената сметана, кремсиренето и пудрата захар се разбиват заедно с миксер. Течната сметана се разбива отделно. Внимателно се разбъркват трите смеси. Ако полученият крем е прекалено гъст, се добавя малко неразбита течна сметана.
- 5.
Отрязват се капачета на еклерите за лебеди и се срязват наполовина, за да наподобят крила. Телата се напълват с крема, отгоре се слагат главите и крилата. Доукрасяват се с резенчета ягоди и се поръсват с пудра захар.
- 6.
Останалите еклери се срязват внимателно на две и също се пълнят с ягодов крем.
- 7.
За езерото маслото се разбива на крем с пудрата захар. Добавят се яйцата едно по едно. Слага се половината от пресятото брашно, смесено с кокоса. Сипва се киселото мляко, разбърква се и се добавя останалото брашно. Пече се във форма с диаметър 28 см за около 1 час на 180° С.
- 8.
С останалия крем се намазва изпечения и изстинал кокосов блат. Отстрани се облепва с лента от два пласта алуминиево фолио, 3-4 см по-широка от дебелината на блата.
- 9.
Желатинът се накисва в 50 мл студена вода. Ябълковият сок се загрява и в него се разтваря желатина. Добавя се синята боя. Охлажда се до полужелиране. Сипва се върху блата и се охлажда, докато се желира напълно.
- 10.
За белия крем се разбиват заедно сметаната и брендито.
- 11.
Отстранява се фолиото. Отстрани тортата се намазва с крем и се облепва с бишкотите и пуричките. Слагат се кръглите еклери, посипани с пудра захар. В средата се подреждат лебедите. Тортата се доукрасява с белия крем, разтопения шоколад и ягоди.