Ягодова шарлота с бял шоколад
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за блатовете:
- 4 яйца
- ½ ч. ч. фина кристална захар
- 4 с. л. брашно
- 3 с. л. какао
- 1 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. масло
- 24 бишкоти
- за пълнежа:
- 1 кг ягоди
- 1 ч. ч. захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 1½ пакетчета желатин
- 50 мл кокосов ром
- 300 мл сметана за разбиване
- 200 г заквасена сметана
- за соса от ягоди:
- 3 с. л. фина кристална захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. ром
- за шоколадовия сос:
- 200 г бял шоколад
- 2 с. л. заквасена сметана
- за гарниране:
- 300 г ягоди
- 2 с. л. мента, ситно нарязана
- 2 с. л. стопен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Жълтъците се разбиват с половината от захарта до побеляване. Постепенно се прибавят пресятото брашно с какаото и ванилената захар, като се разбърква с шпатула.
- 2.
Белтъците се разбиват на сняг и постепенно се прибавя останалата захар. Внимателно се добавят към сместа с жълтъците на три порции, като се разбърква с шпатула.
- 3.
Блатът се пече във фурна, загрята на 180° С във форма с диаметър 26 см, застлана с хартия за печене и намазана с масло, около 15 мин. Изважда се от формата и се охлажда.
- 4.
За пълнежа ягодите се пасират със захарта. Добавя се лимоновият сок. Запазват се 2 ч. ч. от плодовото пюре, а останалото се оставя за сос.
- 5.
Желатинът се залива с 6 с. л. студена вода и като набъбне, се стопява на водна баня и се прибавя към пюрето от ягоди. Разбърква се добре. Добавя се ромът.
- 6.
Сметаната се разбива на твърд сняг и се смесва със заквасената сметана. Добавят се към ягодовата смес.
- 7.
Блатът се срязва на две, едната половина се поставя във формата. Бишкотите се подреждат около стените, сипва се ягодовата смес и се покрива с другия блат. Слага се в хладилника за поне 6 часа.
- 8.
За ягодовия сос се смесват запазеното ягодово пюре с лимоновия сок, захарта и рома.
- 9.
За шоколадовия сос белият шоколад се нарязва и се стопява на водна баня. Добавя се заквасената сметана, разбърква се добре и се сипват 2 с. л. от ягодовия сос. Сипва се върху сладкиша. С помощта на пош от хартия за печене се рисуват спирали от ягодов сос и стопен шоколад върху ягодовия шоколадов сос. С дървено шишче се изтеглят линии от центъра към краищата на тортата.
- 10.
Всяко парче шарлота се поднася в чинийка, на дъното на която има няколко лъжици от ягодовия сос.