Медовик
Класическа домашна руска торта, която по неясни причини у нас е по-позната като френска селска, медовикът е чудесно разнообразие сред сладкишите, които може да направим у дома.
СъставНеобходими продукти за 12 порции
- за блатовете:
- 300 г фина кристална захар
- 3 яйца
- 30 г стопено масло
- 1 с. л. мед
- 1½ ч. л. сода бикарбонат
- ½ ч. л. оцет
- 320 г брашно
- за млечния крем:
- 1 консерва кондензирано подсладено мляко
- 1 ч. ч. фино смлени орехови ядки
- за крема със заквасена сметана:
- 600 г заквасена сметана
- 3 с. л. пудра захар
Начин на приготвяне
- 1.
В съд се смесват захарта, яйцата, маслото, медът и содата, разбъркана с оцета. Всичко се разбива с миксер на хомогенна маса. Добавя се брашното и се разбърква на гладко тесто. Слага се на водна баня и се разбърква около 30 мин., докато се сгъсти и потъмнее леко. Оставя се да поизстине.
- 2.
Топлото тесто се разделя на 8 топки, които се разточват на много тънки блатове с диаметър 22 см. Изпичат се върху хартия за печене във фурна, загрята на 180° С, за 5-6 мин. Охлаждат се.
- 3.
За млечния крем кондензираното мляко се слага да се вари неотворено и покрито с вода за 40 мин. в тенджера под налягане или за 1,5 часа в обикновена тенджера. Получава се светъл млечен карамел. След като изстине, се отваря и се разбърква с орехите.
- 4.
Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар.
- 5.
Два от блатовете се смилат с чопър на трохи. Останалите 6 кори се слепват с двата вида крем, като се редуват. Цялата торта се намазва със сметанов крем и се поръсва с трохите. Слага се в хладилника за 8 часа, преди да се нареже.