Медена торта с маскарпоне
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за блатовете:
- 250 г меко масло
- 3 яйца
- 1½ ч. ч. тъмнокафява захар
- 3 с. л. мед
- 2 ч. л. сода бикарбонат
- 3 ч. ч. брашно
- за крема:
- 500 г маскарпоне
- 200 г заквасена сметана
- 200 г цедено кисело мляко
- 130 г пудра захар
- 2 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- ½ ч. л. канела
- ½ ч. л. джинджифил на прах
- 1 щипка индийско орехче
- 1 шушулка ванилия
- 5 с. л. сладко от къпини, малини или сини сливи
- 50 г шоколад за поръсване
- плодове от сладко, зърна нар или замразени плодове за гарниране
- зелени клонки розмарин за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се стопява и се разбива със яйцата, захарта, меда и содата. Прибавя се по малко пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто.
- 2.
Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 см. Тестото се разпределя в тях и се заглаждат. Пекат се в тави във фурна, загрята на 180° С, около 9 мин. Охлаждат се и се изрязват на правилни кръгове.
- 3.
За крема маскарпонето се разбива кратко. Добавят се заквасената сметана, киселото мляко, лимоновият сок и кора и захарта. Разбъркват се със семенцата на ванилията и подправките.
- 4.
Тортата се сглобява, като всеки блат се намазва с по лъжица от сладкото и слой крем с маскарпоне. Отгоре тортата се намазва с крем и се поръсва със смлените изрезки, натрошен шоколад и цели плодове от сладко. Слагат се и клонките розмарин.