Начало За нас Реклама Контакти

Медена торта с маскарпоне

Снимка за Медена торта с маскарпоне
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна

Рустикалният изглед на тази торта не бива да ви подвежда, а напротив - трябва да ви съблазни, за да оцените по достойнство и вкуса ѝ.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за блатовете:
  • 250 г меко масло
  • 3 яйца
  • 1½ ч. ч. тъмнокафява захар
  • 3 с. л. мед
  • 2 ч. л. сода бикарбонат
  • 3 ч. ч. брашно
  • за крема:
  • 500 г маскарпоне
  • 200 г заквасена сметана
  • 200 г цедено кисело мляко
  • 130 г пудра захар
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
  • ½ ч. л. канела
  • ½ ч. л. джинджифил на прах
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 шушулка ванилия
  • 5 с. л. сладко от къпини, малини или сини сливи
  • 50 г шоколад за поръсване
  •  плодове от сладко, зърна нар или замразени плодове за гарниране
  •  зелени клонки розмарин за украса

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се стопява и се разбива със яйцата, захарта, меда и содата. Прибавя се по малко пресятото брашно, докато се получи лепкаво тесто.

  • 2.

    Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 см. Тестото се разпределя в тях и се заглаждат. Пекат се в тави във фурна, загрята на 180° С, около 9 мин. Охлаждат се и се изрязват на правилни кръгове.

  • 3.

    За крема маскарпонето се разбива кратко. Добавят се заквасената сметана, киселото мляко, лимоновият сок и кора и захарта. Разбъркват се със семенцата на ванилията и подправките.

  • 4.

    Тортата се сглобява, като всеки блат се намазва с по лъжица от сладкото и слой крем с маскарпоне. Отгоре тортата се намазва с крем и се поръсва със смлените изрезки, натрошен шоколад и цели плодове от сладко. Слагат се и клонките розмарин.

Галерия
Дек. 2015
Още подобни рецепти
Коментари