Торта с крем ванилия и смлени орехи
СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции
- за блатовете:
- 5 яйца
- 180 г пудра захар
- 1 бурбонска ванилия
- 150 г брашно
- 3 с. л. сладко от ягоди или малини
- 100 г пресни или замразени ягоди или малини
- за крема:
- 1 яйце
- 6 с. л. царевично нишесте
- 4 с. л. захар
- 800 мл прясно мляко
- 100 г масло
- 100 г смлени орехи
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват около 4 мин. с пудрата захар и половината от семенцата от ванилията на бързи обороти с миксер, докато сместа стане светла и пухкава. Отгоре се пресява брашното и внимателно с шпатула се разбърква, докато сместа стане хомогенна, но не бива да се прекалява с бъркането, за да не спадне. Сипва се във форма за печене с диаметър 26 см, намазана с масло и поръсена с галета. Пече се във фурна, загрята на 180° С, около 20 мин. или докато се зачерви добре и се надигне в центъра. Изпеченият блат се обръща да се охлади върху решетка. С нож за хляб се срязва хоризонтално на две.
- 2.
За крема яйцето се разбива с нишестето, останалата ванилия и 2-3 с. л. от студеното мляко. Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта. Във врящото мляко се сипва постепенно нишестената смес при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти. Отстранява се от огъня и се прибавя студеното масло, нарязано на кубчета. Разбърква се, докато се поеме от крема.
- 3.
Долната половина на разрязания блат се намазва със сладкото, разбъркано с нарязаните пресни плодове, и се залива с половината от горещия крем. Поставя се втората половина от блата и се залива с останалия крем. Поръсва се със смлените орехи и се слага в хладилника за няколко часа да се стегне.