Начало За нас Реклама Контакти

Детска торта Жълто пате

Снимка за Детска торта Жълто пате
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Няма дете, което да не остане очаровано и запленено от тази впечатляваща торта. На пръв поглед изглежда доста трудно да се приготви, но не се отказвайте – рецептата съдържа достатъчно подробни указания, за да се справите успешно.

СъставНеобходими продукти за 14 порции

  • за основата:
  • 170 г / 1⅓ ч. ч. брашно
  • 90 г / 1 ч. ч. какао
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 250 г / 1½ ч. ч.  пудра захар
  • 2 яйца
  • 250 мл / 1 ч. ч. прясно мляко
  • 125 г меко масло
  • 1 к. л. ванилова есенция или ванилин на прах
  • за крема за основата:
  • 200 г млечен шоколад
  • 400 мл сметана
  • 2 с. л. пудра захар
  • 2 с. л. сладко от портокали или друго по желание
  • за патето:
  • 2 готови пандишпанови блата
  • 125 г масло
  • 1 ч. л. портокалова или лимонова есенция
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • ½ ч. ч.  нарязан ананас
  • ½ ч. ч.  нарязани смокини от сладко
  • ½ ч. ч. захаросани череши
  • за цветното тесто:
  • 120 мл вода
  • 60 г масло
  • 120 г брашно
  • 750 г пудра захар
  • 1 ч. л. ванилова или портокалова есенция
  •   червена, жълта, зелена сладкарска боя
  • за украса:
  • 200 мл подсладена течна сметана
  • 100 г кокосови стърготини, оцветени в зелено

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се пресява заедно с какаото и содата. Маслото се разбива с пудрата захар, прибавят се яйцата едно по едно, като се бърка непрекъснато. Добавят се прясното мляко, ванилията и брашнената смес. Бърка се на бавни обороти 2 мин. и на бързи още 4 мин., докато сместа леко изсветлее и стане кремообразна. Пече се 40 мин. на 180°С във форма с диаметър 20-22 см. Изважда се от фурната, оставя се да постои 10 мин. във формата, изважда се и се охлажда върху решетка. Разрязва се хоризонтално на 2 части.

  2. 2.

    Сметаната за крема се загрява, прибавя се шоколадът. Когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най-малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави сладкото.

  3. 3.

    Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема, а с останалата част се намазва с тънък слой отгоре и отстрани. Поставя се в хладилника, за да стегне.

  4. 4.

    Маслото, есенцията и пудрата захар за патето се разбиват на крем. Блатовете се натрошават и се объркват с масления крем, ананаса, смокините и черешите. Оформят се една по-малка и една по-голяма топка, които ще бъдат тялото и главата на патето. Поставят се в чинии и се слагат да се стегнат в хладилника.

  5. 5.

    Цветното тесто се приготвя като водата се слага на котлона с маслото и щипка сол. След като заври, се прибавя наведнъж брашното, като се разбърква с дървена лъжица. Щом се оформи топка, тестото се сваля от огъня и се оставя да поизстине. Пудрата захар се пресява. Тестото се меси като се прибавя по малко от захарта, докато свърши. Накрая се получава средно твърда бяла топка. Ароматизира се с есенцията.

  6. 6.

    По 1 една щипка от сладкарските бои се разтварят в по една кафеена лъжичка вода. Половината от тестото се оцветява в жълто, 1/3 от останалото се оцветява в розово и 1/3 в зелено. Останалото тесто остава бяло. Розовото тесто се смесва с малко жълто, за да се получи оранжево.

  7. 7.

    Върху повърхност, застелена с полиетилен се разточва половината от жълтото тесто. Охладената топка за тялото на патето се слага в центъра и с помощта на полиетилена се увива в жълто тесто. Излишното тесто се изрязва и всички гънки се изглаждат. По същия начин се процедира с по-малката топка за главата на патето. С помощта на дървени шишчета двете топки се сглобяват. От останалото жълто тесто се оформят крилата, опашката и перчемът на патето. От оранжевото тесто се оформят човката и плавниците. Залепят се като се навлажнят леко с вода. Изрязват се очите от зеленото тесто.

  8. 8.

    Тортата се поръсва обилно със зелените кокосови стърготини. Патето се слага в центъра. Острани се украсява със сметаната.

  9. 9.

    С помощта на сито се приготвя трева, като зеленото тесто се претрива през него. С формичка за сладки се изрязват цветенца от останалото тесто.


Галерия
Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари