Лазаня със спанак
Лазанята е любимо ястие на малки и големи, но децата и тийнейджърите са й най-страстните фенове. Разбира се, те обикновено предпочитат класическата рецепта с телешка кайма, доматен сос и бешамел. Но щом е лазаня, нищо чудно да харесат и тази тук - пролетна, нежна и ароматна. Възрастните със сигурност ще я оценят с 6 плюс.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ кг спанак
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с. л. масло
- 150 г сметана
- 150 г моркови
- 200 г горгонзола или друго синьо сирене
- 100 г заквасена сметана
- сол
- прясно смлян черен пипер
- индийско орехче
- масло за намазване на формата
- 250 г сухи кори за лазаня
- 150 г настърган ементал или кашкавал
-
листа салвия за украса
Начин на приготвяне
- 1.
Спанакът се почиства и се измива добре. Отцежда се в цедка и се нарязва на широки ивици.
- 2.
Лукът и чесънът се обелват, нарязват се на ситно. Маслото се сгорещява в тенджера, лукът и чесънът се задушават.
- 3.
Добавя се спанакът и се задушава още 3 мин. Сипва се сметаната и се оставя да кипне.
- 4.
За соса морковите се обелват и се настъргват на много ситно ренде. Горгонзолата се нарязва на парченца и се сипва заедно със сметаната в тенджерка.
- 5.
Слага се на огъня, докато сиренето се разтопи. Подправя се със сол, пипер и малко прясно настъргано индийско орехче, след това се добавят настърганите моркови.
- 6.
Фурната се загрява на 180° С. Тавичката за печене на лазанята се намазва с маслото. Полагат се на слоеве корите, горгонзолата и спанака в тази последователност.
- 7.
Най-отгоре се завършва със спанак. Поръсва се с ементала и лазанята се нарязва на парчета.
- 8.
Пече се около 35 мин. в загрятата фурна. Листенцата салвия се измиват, подсушават се и се слагат за украса към всяко парче лазаня. Сервира се гореща.
Тази, както и много други рецепти, ще намерите в книгата "Вегетариански рецепти" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.