Начало За нас Реклама Контакти

Лазаня със сос болонезе

Снимка за Лазаня със сос болонезе
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Lasagne alla bolognese подобно на прочутия месен сос от столицата на италианския регион Емилия-Романя е ястие, което се изчаква и готви дълго, но и най-малката хапка си заслужава цялото време на света. 

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 500 г пресни или 350 г сушени кори за лазаня
  • 250 г моцарела, нарязана на тънки кръгчета
  • 200 г настърган пармезан
  • за соса болонезе:
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 4 стръка целина, нарязани на тънки кръгчета
  • 3 моркова, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 100 г тънко нарязана панчета или бекон
  • 750 г смляно месо със стайна температура
  • 1 щипка индийско орехче
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 500 мл телешки или пилешки бульон
  • 800 г консервирани домати
  • 100 г маскарпоне или сметана
  • ½ ч. л. черен пипер 
  •  сол на вкус
  • за соса бешамел:
  • 100 г масло
  • 3 с. л. брашно
  • 800 мл прясно мляко
  • 1 щипка индийско орехче
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    За соса болонезе зехтинът се загрява и в него се слагат лукът, целината и морковите. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато поомекнат, без да се зачервяват.

  • 2.

    Прибавя се панчетата, разбърква се 2-3 мин., слага се каймата, подправя се с черен пипер на вкус и се разбърква непрекъснато, за да не стане на бучки. Добавя се индийското орехче. Налива се виното и се оставя да ври, докато почти се изпари.

  • 3.

    Врящият бульон се добавя черпак по черпак към соса, като се разбърква непрекъснато и се изчаква течността да се изпари, както се прави ризото. Слагат се доматите и сосът се оставя да ври непокрит, докато се изпари течността и се сгъсти, като се разбърква от време на време. Прибавя се маскарпонето и се разбърква.

  • 4.

    За соса бешамел маслото се разтопява на умерен огън в дълбок тиган, добавя се брашното и се разбърква с дървена бъркалка 1-2 мин. Слага се млякото при непрекъснато разбъркване. Сосът се оставя да поври на умерен огън, докато се сгъсти, като се бърка непрекъснато. Добавят се индийското орехче и сол на вкус.

  • 5.

    В тенджера с вряща вода се добавя 1 ч. л. сол и се пускат листата лазаня за 3-4 мин. или до ал денте или според инструкциита на опаковката.

  • 6.

    На дъното на тава се слага тънък слой бешамел. Подрежда се ред паста, отново слой бешамел, тънък слой болонезе и ред от сирената. В същата последователност се подреждат и останалите слоеве, като се завършва с бешамел и сирене.

  • 7.

    Така приготвената лазаня е добре да се охлади за една нощ (или поне за два часа) и след това да се остави да добие стайна температура и да се сложи да се изпече на 180˚ С за 50 - 60 мин. Преди да се нареже и сервира, се оставя да почине за 10 мин. 


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари