Лазаня с рикота и праз
Сладостта на праза е в абсолютна хармония с накиселяващия млечен вкус на рикотата, като за баланса на комбинацията апетитно спомагат типични италиаснки продукти като сушените домати и босилека.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 9 листа лазаня
- 5 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 3 с. л. сух вермут или бяло вино
- 300 мл сметана
- 1 ч. л. розов или шарен пипер, смлян
- 300 г рикота
- 100 г настърган пармезан
- 3 с. л. сушени мариновани домати, ситно нарязани
- 2 с. л. босилек, ситно нарязан
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Подходяща тавичка се намазва с масло и на дъното се подреждат 3 листа лазаня.
- 2.
Зехтинът и маслото се загряват, слага се празът и се задушава 7-8 мин. Добавя се вермутът и се оставя да се редуцира наполовина. Добавят се розовият пипер и сметаната. След като поври още 1 мин., се отстранява от огъня.
- 3.
Рикотата се разбърква с половината от пармезана, сушените домати, босилека, солта и пипера.
- 4.
Долният ред листа лазаня се намазват с половината от рикотата и се заливат с една трета от праза със сметаната. Слага се вторият ред кори, намазват се с останалата рикота и се заливат с половината от останалия сос. Подреждат се последните три листа, заливат се с последното количество сос и се поръсват с останалия пармезан, разбъркан с магданоза.
- 5.
Лазанята се оставя да постои 20 мин. и се запича 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 180˚ С или докато се зачерви и листата омекнат. Преди да се нареже, се оставя да постои 15 мин.