Лазаня от тиквички
Алтернатива на класическата италианска лазаня с тестени кори, тази рецепта с тиквички е чудесният избор за лека лятна гозба.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кг тиквички
- 100 мл зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 скилидки чесън
- 500 г обелени домати, нарязани на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. Рустикана
- 2 с. л. пресен босилек, нарязан на ситно
- 100 г пармезан
- 200 г моцарела, нарязана на тънки кръгчета
- 200 г шунка, нарязани на тънки резени, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се нарязват по дължина на тънки резени, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат във фурна, загрята до 220° С върху хартия за печене.
- 2.
В 2 с. л. загрят зехтин се слагат лукът и чесънът, разбъркват се, докато се задушат, и се добавят доматите и доматеното пюре. Подправя се с Рустикана, сол и пипер. Оставя се около 10 мин. да поври и да се сгъсти, като от време на време се разбърква. Слага се босилекът и се отстранява от огъня.
- 3.
Тиквичките се подреждат на дъното на правоъгълна тавичка, като се редуват с доматен сос, пармезан, моцарела и резени шунка. Завършва се с доматен сос и пармезан. Запича се 20-30 мин. във фурна, загрята на 200° С.