Лаврак върху винена паста и пюре от броколи
Вкусна и изискана, тази рецепта изисква повече внимание за приготвянето си, но се отплаща с незабравимо преживяване за сетивата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пълнежа:
- 400 г броколи
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. крем-сирене
- сол и пипер на вкус
- за рибата:
- 2 лаврака
- 1 ч. л. розов пипер, счукан
- сол на вкус
- 4 с. л. зехтин
- за пастата:
- 12 листа лазаня
- 200 мл червено вино
- 2 с. л. настъргано червено цвекло
- 500 мл вода
- 1 ч. л. сол
- за соса:
- 200 мл леко червено вино
- 100 мл сметана 35%
- 50 г студено масло
- сол и шарен пипер на вкус
- 200 г червено цвекло
- 50 г тънки оризови нудъли
- семена от нар за гарниране
-
100 мл зехтин или олио за цвеклото
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се филетира и се нарязва на еднакви правоъгълни или триъгълни парчета. Поръсва се с розовия пипер и сол на вкус.
- 2.
Броколите се слагат за 3 мин. във вряща подсолена вода, прецеждат се и се слагат във вода с бучки лед да се охладят и да не потъмнеят.
- 3.
В загретия зехтин се слага чесънът, разбърква се и се слагат броколите, разбъркват се за 1 мин., подправят се със сол и пипер на вкус. Пасират се и се смесват с крем-сиренето.
- 4.
Слагат се да заврат виното, цвеклото и водата за пастата с 1 ч. л. сол. Пускат се по два листа лазаня и се варят 4-5 мин., или докато станат al dente, изваждат се и отцеждат.
- 5.
Върху всеки лист се слага по 1-2 с. л. от пълнежа и се завива на руло. Всяко руло се срязва напречно на три. Подреждат се в чинии, завиват се с фолио и се държат на топло.
- 6.
Виното за соса се слага да заври се оставя да изври наполовина. Добавя се сметаната и се оставя още 1 мин. на много тих огън. Подправя се със сол и пипер на вкус и с енергично разбъркване се добавят парченцата студено масло. Отстранява се от огъня и се държи на топло.
- 7.
Рибата се изпържва в сгорещения зехтин за 3 мин. от страната на кожата и още 2 мин. от другата страна.
- 8.
В сторещения зехтин се пускат нудълите на малки порции за по няколко секунди, докато бухнат. Веднага се изваждат и се слагат върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.
- 9.
Цвеклото се нарязва на много тънки кръгчета и се пуска за кратко в сгорещен зехтин. Слага се да се отцеди върху кухненска хартия.
- 10.
Върху рулцата от паста се слага филето и върху него – нудълите, семената нар и цвеклото. Отстрани се слага соса.
Опитайте това ефектно ястие с пино ноар The Grape на Domaine Boyar.