Начало За нас Реклама Контакти

Зимни тортички

Снимка за Зимни тортички
240
Време за приготвяне: 4 часа + 24 часа за снежинките
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Мандарините у нас от много години ухаят на зима и затова заедно с бахара, джинджифила и лимона имат съвсем заслужено и много желано място в тези тортички.

СъставНеобходими продукти за 8 броя

  • за блатовете:
  • 210 г брашно
  • 1 бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. млян джинджифил
  • 1 щипка млян бахар
  • 1 щипка индийско орехче
  • 100 г кафява захар
  • 200 г сушени плодове - стафиди, ябълки, сливи, портокалови кори, нарязани на малки парченца
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г кисело мляко
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 3 яйца
  • 175 г масло, разтопено
  • 50 г коняк
  • за мандариновия мус:
  • ⅔ с. л. желатин
  • 400 мл сметана, 35%
  • 3 жълтъка
  • 50 мл сок от мандарини
  • 1 с. л. мандаринова кора, настъргана, или портокалова захар
  • 5 с. л. фина кристална захар
  • за крема:
  • 300 мл течна животинска сметана 35%
  • 100 г заквасена сметана
  • 4 с. л. пудра захар
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 1 ч. л. лимонови корички
  • 1-2 капки синя сладкарска боя
  • за украса:
  •  шаблони за снежинки
  •  джоб за документи с релефна повърхност
  •  синя и сребърна прахообразна боя
  • 250 г айсинг за сладки
  •  накрайници 1,5 мм и 2 мм

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се солта, канелата, джинджифилът, бахарът, индийското орехче, захарта, сушените плодове. Всичко се разбърква.

  • 2.

    Смесват се прясното, киселото мляко и лимоновият сок.

  • 3.

    Яйцата се разбиват, добавят се млякото и маслото. Смесват се брашнената и яйчната смес. Тестото се сипва в тавичка 20х30 см и се пече в загрята на 180° С фурна 25 - 30 мин. Охлажда се и се изважда от формата. Нарязва се на 16 кръгa с ринг или чаша.

  • 4.

    Желатинът за муса се накисва 3 мин. в 3 с. л. студена вода.

  • 5.

    Половината от сметаната за муса се слага да заври. Жълтъците се разбиват и към тях бавно се прибавя врящата сметана при непрекъснато разбиване. Връща се на котлона на водна баня, за да се сгъсти леко. Прибавя се накиснатият желатин и се разбърква, докато се стопи.

  • 6.

    Добавя се сокът от мандарини и настърганата кора. Охлажда се.

  • 7.

    Останалата сметана се разбива на твърд сняг и се прибавя към плодовата смес.

  • 8.

    Сметаната за крема се разбива на сняг с миксер на високи обороти. Добавят се пудрата захар, ванилената захар, лимоновите корички и заквасената сметана. Разбиват се кратко, докато сместа стане хомогенна. Оцветява се в светлосиньо със сладкарската боя.

  • 9.

    Всяко кръгче блат се сиропира с коняка. Слепват се по 2 кръгчета с дебел слой мандаринов мус. Отгоре се шприцоват със синия сметанов крем. Охлаждат се добре.

  • 10.

    Приготвя се шаблон за снежинки, който се поставя в джоба за документи.

  • 11.

    Айсингът за сладки се разбива на бавни обороти с миксер около 5 мин. с 40 мл преварена охладена вода, докато се получи гъста бяла смес. Покрива се плътно с влажна кърпа и се оставя да почине 30 мин. Правят се малки фунийки-пошове от хартия за печене, отрязват се върховете и в тях се слагат накрайниците. С накрайник 1,5 и се шприцоват контурите на снежинките. За добри резултати се работи с малки пошове с 1 с. л. от айсинга. След като се направят контурите, към 2 с. л. от айсинга се добавя ½ ч. л. студена преварена вода и се разбърква до хомогенна консистенция. Сипва се в пош и с накрайник 2 мм се запълват снежинките. Докато са още влажни, се посипват със смес от синя и сребърна прахообразни бои и 1 с. л. захар на кристали. Снежинките се оставят да съхнат поне 24 часа. Много внимателно се отлепват и с тях се украсяват тортичките.


Подходящи типове вина
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари