Зимни тортички
Мандарините у нас от много години ухаят на зима и затова заедно с бахара, джинджифила и лимона имат съвсем заслужено и много желано място в тези тортички.
СъставНеобходими продукти за 8 броя
- за блатовете:
- 210 г брашно
- 1 бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. млян джинджифил
- 1 щипка млян бахар
- 1 щипка индийско орехче
- 100 г кафява захар
- 200 г сушени плодове - стафиди, ябълки, сливи, портокалови кори, нарязани на малки парченца
- 100 мл прясно мляко
- 50 г кисело мляко
- 1 с. л. лимонов сок
- 3 яйца
- 175 г масло, разтопено
- 50 г коняк
- за мандариновия мус:
- ⅔ с. л. желатин
- 400 мл сметана, 35%
- 3 жълтъка
- 50 мл сок от мандарини
- 1 с. л. мандаринова кора, настъргана, или портокалова захар
- 5 с. л. фина кристална захар
- за крема:
- 300 мл течна животинска сметана 35%
- 100 г заквасена сметана
- 4 с. л. пудра захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 1 ч. л. лимонови корички
- 1-2 капки синя сладкарска боя
- за украса:
- шаблони за снежинки
- джоб за документи с релефна повърхност
- синя и сребърна прахообразна боя
- 250 г айсинг за сладки
- накрайници 1,5 мм и 2 мм
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се солта, канелата, джинджифилът, бахарът, индийското орехче, захарта, сушените плодове. Всичко се разбърква.
- 2.
Смесват се прясното, киселото мляко и лимоновият сок.
- 3.
Яйцата се разбиват, добавят се млякото и маслото. Смесват се брашнената и яйчната смес. Тестото се сипва в тавичка 20х30 см и се пече в загрята на 180° С фурна 25 - 30 мин. Охлажда се и се изважда от формата. Нарязва се на 16 кръгa с ринг или чаша.
- 4.
Желатинът за муса се накисва 3 мин. в 3 с. л. студена вода.
- 5.
Половината от сметаната за муса се слага да заври. Жълтъците се разбиват и към тях бавно се прибавя врящата сметана при непрекъснато разбиване. Връща се на котлона на водна баня, за да се сгъсти леко. Прибавя се накиснатият желатин и се разбърква, докато се стопи.
- 6.
Добавя се сокът от мандарини и настърганата кора. Охлажда се.
- 7.
Останалата сметана се разбива на твърд сняг и се прибавя към плодовата смес.
- 8.
Сметаната за крема се разбива на сняг с миксер на високи обороти. Добавят се пудрата захар, ванилената захар, лимоновите корички и заквасената сметана. Разбиват се кратко, докато сместа стане хомогенна. Оцветява се в светлосиньо със сладкарската боя.
- 9.
Всяко кръгче блат се сиропира с коняка. Слепват се по 2 кръгчета с дебел слой мандаринов мус. Отгоре се шприцоват със синия сметанов крем. Охлаждат се добре.
- 10.
Приготвя се шаблон за снежинки, който се поставя в джоба за документи.
- 11.
Айсингът за сладки се разбива на бавни обороти с миксер около 5 мин. с 40 мл преварена охладена вода, докато се получи гъста бяла смес. Покрива се плътно с влажна кърпа и се оставя да почине 30 мин. Правят се малки фунийки-пошове от хартия за печене, отрязват се върховете и в тях се слагат накрайниците. С накрайник 1,5 и се шприцоват контурите на снежинките. За добри резултати се работи с малки пошове с 1 с. л. от айсинга. След като се направят контурите, към 2 с. л. от айсинга се добавя ½ ч. л. студена преварена вода и се разбърква до хомогенна консистенция. Сипва се в пош и с накрайник 2 мм се запълват снежинките. Докато са още влажни, се посипват със смес от синя и сребърна прахообразни бои и 1 с. л. захар на кристали. Снежинките се оставят да съхнат поне 24 часа. Много внимателно се отлепват и с тях се украсяват тортичките.