Начало За нас Реклама Контакти

Торта с пролетни цветя

Снимка за Торта с пролетни цветя
300
Време за приготвяне: 300 минути
III
Степен на трудност - Сложна

Сладкарството и градинарството са две чудесни хобита, а също и професии, които понякога намират пресечните си точки на вдъховяващи места като тази чудесна торта.

СъставНеобходими продукти за 12 - 16 порции

  • за голямата саксия:
  • 400 г сушени плодове – стафиди, кайсии, череши, цитрусови кори
  • 250 мл тъмна бира
  • 100 г кафява захар
  • 180 г брашно за кекс с набухватели
  • 2 големи яйца
  • 1 ч. л. канела
  • 1 щипка смлян карамфил
  • ½ ч. л. джинджифил
  • 2 с. л. какао
  • за крема:
  • 400 г маскарпоне
  • 100 г заквасена сметана
  • 200 г пудра захар
  • 1 ч. л. настъргана портокалова кора
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 100 г замразени малини или горски плодове
  • за малките саксии:
  • 2 яйца
  • 200 г фина кристална захар
  • 125 мл олио от гроздови семки, лек зехтин или слънчогледово олио
  • 1 ч. л. ванилена захар
  • 250 г брашно
  • 1 щипка сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 250 г заквасена сметана
  • 100 г сладко от портокали или кайсии
  • за крема за заглаждане:
  • 250 г масло
  • 300 г пудра захар
  • 1 ч. л. фино настъргана портокалова кора
  • 3 с. л. сметана или прясно мляко със стайна температура
  • за декорацията:
  • 2 с. л. гъсто желе или течен шоколад
  • 200 г тъмни какаови бисквити
  • 1 кг кафяво захарно тесто за покриване
  • 100 г бяло захарно тесто за цветя
  • 100 г зелено захарно тесто за цветя
  •  оцветители, формички Patchwork Cutters и инструменти

Начин на приготвяне

  • 1.

    С бирата се заливат нарязаните сушени плодове. Оставят се да се мариноват 6 часа.

  • 2.

    Яйцата се разбиват със захарта 3 мин., добавят се брашното, подправките, какаото и маринованите плодове. Сместа се сипва в намаслена и поръсена с галета форма с диаметър 20 см.. Пече се в загрята фурна на 140° С около 80 мин. или докато клечка, забодена в центъра, излезе чиста. Охлажда се, увива се с прозрачно фолио и се оставя да престои поне 6 часа на хладно.

  • 3.

    За малките саксии яйцата се разбиват 3 мин. със захарта на пухкав светъл крем. Олиото се налива на тънка стуя при непрекъснато разбиване. Слага се половината от пресятото с бакпулвера и солта брашно. Разбърква се със заквасената сметана и се добавя останалото брашното.

  • 4.

    Намаслени и поръсени с галета или брашно формички за мъфини се пълнят наполовина с тестото, слага се по лъжица от сладкото и се залива с още малко тесто. Пекат се 25 мин. в загрята фурна на 190° С. Охлаждат се.

  • 5.

    За крема се разбиват заедно маскарпонето, заквасената сметана, захарта, портокаловата кора и ванилената захар. Бъркат се до хомогенен гъст крем. Не се бърка прекалено дълго, за да не се втечни кремът. Към половината от него се слагат малините.

  • 6.

    Изпеченият блат се изрязва с остър нож леко под ъгъл, за да придобие форма на саксия. Разрязва се напречено на 4 слоя, които се слепват с белия и розовия крем. Охлажда се.

  • 7.

    Мъфините се срязват напречно наполовина и се слепват с останалия крем.

  • 8.

    За крема за заглаждане се разбиват заедно маслото със захарта до пухкав светъл крем. Прибавя се при непрекъснато разбиване сметаната и портокаловата кора. С него саксията се замазва отгоре и отстрани. Намазват се с тънък слой от този крем и мъфините.

  • 9.

    Кафявото захарно тесто се разточва на слой с дебелина 4 мм и с него се обличат голямата и малките саксии. Заглаждат се.

  • 10.

    От кафявото тесто се разточва и изрязва лента с ширина 4 см и се залепва като ръб на голямата саксия. Преди да се залепи лентата, може да се притисне с намазан със златна прахообразна боя Patchwork борд. Малките саксии се облепват с лента с ширина 2 см. Намазват се с разредена гелова боя с водка. Саксиите се намазват отгоре с желе или течен шоколад и се напълват с пръст от натрошени какаови бисквити.

  • 11.

    Бялото захарно тесто за цветя се разточва много тънко върху дъска, фино намазана с бяла растителна мазнина. Отгоре се притискат формичките за цвят на шипка. Отделя се излишното тесто. Изрязаното цвете с четка с прахообразна боя се оцветява от ръбовете навътре в нежно розово. Краищата на венчелистчетата се изтъняват с Bone Tool върху еластична повърхност. Слагат се да изсъхнат върху дунапренени подложки.

  • 12.

    Върху върха на навлажнена клечка за зъби от малко бяло тесто за цветя се оформя малко конусче. С формичката за тичинки, предварително фино намазана с бяла растителна мазнина, от много тънко разточено жълто тесто за цветя се изрязват две части, които се навиват последователно около конуса. Залепват се с водка или ядливо лепило. Получените тичинки се поставят с малко лепило в центъра на цвета. По този начин се изработват 3 цвята за голямата саксия и по един за малките.

  • 13.

    От тънко разточено зелено тесто за цветя се изрязват листа. Може да се направят на тел и да се сглобят по 3 или 5 с помощта на цветарско тиксо. Ако се използват телчета, преди да се забодат в тортата, трябва да се увият с алуминиево фолио или да се поставят в сламка забита в тортата за да не докосват вътрешността й.

  • 14.

    Саксиите са аранжират с цветовете и листата. Цветовете се закрепват за листата с помощта на малко топче от зелено тесто, предварително намазано с ядливо лепило. 


Галерия
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари