Начало За нас Реклама Контакти

Lancashire hotpot

Снимка за Lancashire hotpot
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Приписвано на времената на британската индустриализация, това ястие използва изобилното по онова време агнешко или овче месо, продуктивните картофи и традиционните за острова кореноплоди - все евтини и достъпни тогава продукти.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 с. л. брашно
  • 1 ч. л. смляна морска сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 500 г агнешко месо, нарязано на кубчета
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  • 1 пащърнак, обелен и нарязан на кръгчета
  • 2 моркова, нарязани на кръгчета
  • 300 мл пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 с. л. сос уорчестър
  • 5 стръка прясна мащерка
  • 600 г картофи
  • 2 с. л. масло

Начин на приготвяне

  • 1.

    Брашното се смесва със солта и пипера. Месото се слага в торбичка заедно с брашнената смес и се разтръсква добре. Изтупва се от излишното брашно и се слага да се зачерви от всички страни в загретия зехтин на 2 части.

  • 2.

    Месото се изважда и в мазнината се слагат лукът, празът, пащърнакът и морковите. Разбъркват се 5 мин.

  • 3.

    Връща се месото и се добавят горещият бульон, сосът уорчестър и мащерката. Подправя се със сол и се отстранява от огъня.

  • 4.

    Картофите се нарязват на тънки кръгчета. Половината се подреждат на тънък слой в тавичка, намазана с масло. Отгоре се сипва месният пълнеж и се покрива с останалите картофи, като се застъпват. Посоляват се и се намазват с останалото стопено масло. Тавичката се покрива с капак или фолио и се пече в загрята фурна на 180° С. Маха се фолиото и се запича още 40 мин., докато картофите се зачервят добре.

  •  
Подходящи типове вина
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари