Lancashire hotpot
Приписвано на времената на британската индустриализация, това ястие използва изобилното по онова време агнешко или овче месо, продуктивните картофи и традиционните за острова кореноплоди - все евтини и достъпни тогава продукти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. брашно
- 1 ч. л. смляна морска сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 500 г агнешко месо, нарязано на кубчета
- 1 с. л. зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязан на полумесеци
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 пащърнак, обелен и нарязан на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 300 мл пилешки или зеленчуков бульон
- 1 с. л. сос уорчестър
- 5 стръка прясна мащерка
- 600 г картофи
- 2 с. л. масло
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва със солта и пипера. Месото се слага в торбичка заедно с брашнената смес и се разтръсква добре. Изтупва се от излишното брашно и се слага да се зачерви от всички страни в загретия зехтин на 2 части.
- 2.
Месото се изважда и в мазнината се слагат лукът, празът, пащърнакът и морковите. Разбъркват се 5 мин.
- 3.
Връща се месото и се добавят горещият бульон, сосът уорчестър и мащерката. Подправя се със сол и се отстранява от огъня.
- 4.
Картофите се нарязват на тънки кръгчета. Половината се подреждат на тънък слой в тавичка, намазана с масло. Отгоре се сипва месният пълнеж и се покрива с останалите картофи, като се застъпват. Посоляват се и се намазват с останалото стопено масло. Тавичката се покрива с капак или фолио и се пече в загрята фурна на 180° С. Маха се фолиото и се запича още 40 мин., докато картофите се зачервят добре.