Кюфтета с плънка на пара
Готвенето на пара отдавна си е спечелило репутацията на една от най-здравословните кулинарни технологии. Предлагаме ви с нейна помощ да приготвите чудесни кюфтета от телешка кайма със зеленчукова плънка и ароматна колекция от подправки.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 800 г телешка кайма
- 150 мл прясно мляко
- 200 г ръжен хляб
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки пресован чесън
- 1 ч. л. риган
- 1 яйце
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 3 сварени яйца
- 1 с. л. меко масло
- 3 с. л. пълнозърнесто брашно
- за гарнитура:
- 3 картофа, обелени и нарязани на резени
- 3 моркова, обелени и нарязани на пръчици
- 1 ч. ч. карфиол
- 1 ч. л. нарязан джоджен
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Приготвя се плънката, като сварените яйца се нарязват на ситно и се объркват с нарязания магданоз и маслото. Плънката се слага в хладилника.
- 2.
Кората на хляба се изрязва и средата се накисва в млякото за 2-3 мин. Каймата се омесва с изстисканата хлебна среда, яйцето, лука, чесъна и ригана. Подправя се със сол и пипер.
- 3.
От каймата се правят кюфтета, които се пълнят с по лъжичка от охладената плънка. Овалват се в брашното и се слагат в кошничка за варене на пара или в гевгир над вряща вода. Кюфтетата се варят на пара 20 мин.
- 4.
В друг съд едновременно се слагат да се варят на пара и зеленчуците за около 15 мин., леко посолени и поръсени с джоджен. Поднасят се с лимонов сок.
Съвет:
Ако имате уред за варене на пара, сложете кюфтетата на първия ред, а картофите и морковите на втория. Варете на пара 15 мин. Сложете цветното зеле и ментата и варете още 10 мин.