Кюфтета с арпаджик
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Кюфтета в доматен сос - носталгична българска рецепта, обогатена с леко парливото, но все пак сладостно усещане от хрупкавия арпаджик.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кюфтетата:
- 600 г кайма
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 ч. л. смлян кимион
- ½ ч. л. чубрица
- 2 с. л. нарязан магданоз
- сол и черен пипер на вкус
- 4 с. л. брашно
- олио за пържене
- за соса:
- 500 г обелен арпаджик
- ½ ч. ч. доматено пюре
- 1 ч. ч. вода
- 2сол и черен пипер на вкус
- 2 с. л. разтопено масло
Начин на приготвяне
- 1.
От каймата, лука и подправките се приготвят кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват леко в олиото. Арпаджикът се запържва за 2-3 мин. в мазнината, в която са пържени кюфтета
- 2.
Готовите кюфтета се нареждат на дъното на огнеупорен съд. При тях се слага арпаджикът.
- 3.
Всичко се залива с доматеното пюре, разтворено във водата и овкусено със сол и пипер. Слага се маслото, съдът се затваря и се слага да се запече за 30 мин. Поднася се с пресен магданоз и варени картофи.
Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари