Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтета от леща

Снимка за Кюфтета от леща
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 3 ч. охлаждане
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Постните кюфтенца почти напълно повтарят продуктите на класическата родна чорба от леща, но оставят логичното впечатление за солидна и бързо засищаща храна. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. леща
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 1 ч. л. чубрица
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. ч. брашно

Начин на приготвяне

  • 1.

    Лещата се измива, залива се с 4 ч. ч. вода и се слага да се свари. Когато омекне напълно, се сипва в гевгир и много добре се отцежда, като се притиска.

  • 2.

    Лещата се пасира частично или се намачква с вилица и се смесва с праза, чубрицата и кимиона. Оформят се малки плоски кюфтенца, които се оставят 3-4 часа в тавичка на хладно да се стегнат добре.

  • 3.

    Овалват се в брашното. В тиган се сгорещяват 2 с. л. олио и кюфтенцата се изпържват от двете страни до златисто. Поднасят се топли или студени със сос от лимонов сок, зехтин и чесън.
     

Подходящи типове вина
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари