Кюфтета от леща
Постните кюфтенца почти напълно повтарят продуктите на класическата родна чорба от леща, но оставят логичното впечатление за солидна и бързо засищаща храна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. леща
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 1 ч. л. чубрица
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. ч. брашно
Начин на приготвяне
- 1.
Лещата се измива, залива се с 4 ч. ч. вода и се слага да се свари. Когато омекне напълно, се сипва в гевгир и много добре се отцежда, като се притиска.
- 2.
Лещата се пасира частично или се намачква с вилица и се смесва с праза, чубрицата и кимиона. Оформят се малки плоски кюфтенца, които се оставят 3-4 часа в тавичка на хладно да се стегнат добре.
- 3.
Овалват се в брашното. В тиган се сгорещяват 2 с. л. олио и кюфтенцата се изпържват от двете страни до златисто. Поднасят се топли или студени със сос от лимонов сок, зехтин и чесън.