Кюфтета на пара със зеленчукова гарнитура
Струва си да отделите време и усилия, за да приготвите тази богата на вкусове здравословна рецепта. Кюфтетата са щедро подправени и придружени с плънка от топено сирене и бекон, а зеленчуците, направени на пара, са не само апетитни, но и полезни.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кюфтетата:
- 500 г пилешка или телешка кайма
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. кимион
- ½ ч. л. кориандър
- 1 с.л. ситно нарязан лук
- 1 филия пълнозърнест хляб
- 1 яйце
- 1 с. л. заквасена сметана или кисело мляко
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 2 с.л. оризово или пшенично брашно
- за плънката:
- 100 г топено сирене
- 50 г бекон, нарязан на ситно
- 1 с.л. магданоз, нарязан на ситно
- за зеленчуците:
- 4 картофа, нарязани на кръгчета
- 1 тиквичка, нарязана на пръчици
- 2 моркова, цели или нарязани на пръчици
- 200 г броколи и карфиол, накъсани на розички
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. риган
- 2 с. л. нарязан пресен кориандър или магданоз
- 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 1 ч. л. сол
- за соса:
- 4 с. л. лимонов сок
- 8 с. л. зехтин Екстра Върджин
- ½ ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците се поръсват със солта, ригана, лимоновата кора и натрошения дафинов лист. Слагат се върху поставка за варене на пара за 20 мин.
- 2.
През това време каймата се омесва с подправките, яйцето, намокрената и изстискана среда от хляба и сметаната. Меси се поне 3-4 мин.
- 3.
Топеното сирене се разбърква с бекона и магданоза. С влажна ръка се оформят 8 топчици.
- 4.
Каймата се разделя на 8 топки, в средата на които се слага по една топчица от топеното сирене и бекона. Всяко кюфте се овалва в брашно и се слага върху кошница за варене на пара над вряща вода, като водата не бива да докосва кюфтетата. Варят се около 20 мин. на пара. Ако разполагате със съд за варене на пара, на първото ниво поставете кюфтетата, а на второто – зеленчуците.
- 5.
Сосът се приготвя, като се разбиват заедно лимоновият сок, зехтинът, горчицата и копърът.
- 6.
Кюфтетата се сервират със зеленчуците, залети със соса.
Вариации · Опитайте с плънка от пушено сирене.