Кюфтенца с табуле
Забележително свежата арабска салата е перфектната гарнитура за миниатюрните телешки кюфтенца.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за салатата табуле:
- 100 г арабски булгур
- 1 домат
- 4 стръка пресен лук
- 1 връзка магданоз
- 4 стръка мента или джоджен
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- за кюфтенцата:
- 600 г телешка кайма
- 3 с. л. галета
- 1 яйце
- 1 с. л. листа от мента или джоджен, ситно нарязани
- 2 с. л. зехтин
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се залива с 500 мл вряща вода, затваря се с капак и се оставя да набъбне за 10 мин. Отцежда се и се измива в сито под течаща студена вода. Отцежда се отново.
- 2.
През това време се нарязват на ситно ментата, лукът и магданозът. Доматът се обелва, отстраняват се семките му и се нарязва на много малки кубчета. Разбърква се с булгура и останалите зеленчуци. Подправя се със сол, лимоновия сок и зехтина.
- 3.
За кюфтенцата каймата се омесва с галетата, яйцето и ментата. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформя се на кюфтенца с големина на едър орех. Тиган с незалепващо покритие се загрява, налива се зехтинът. Кюфтенцата се изпържват по 5-6 до зачервяване. Сервират се със салатата.