Начало За нас Реклама Контакти

Кюфтенца с нахут

Снимка за Кюфтенца с нахут
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Рецептата за вкусните печени кюфтенца от нахут е на Ирина Ексарова, победителя в 25-и кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г нахут
  • 100 г гъби, нарязани на ситно
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2-3 с. л. зехтин
  • 50 г белен слънчоглед
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 ч. л. къри
  • 1 стрък магданоз
  • 1 ч. л. сусам
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Нахутът се залива с хладка вода, оставя се да престои 12 часа, след което се сварява.

  • 2.

    В зехтина се сотира ситно нарязаният лук. След минута се прибавят гъбите и се пържат 2 мин.

  • 4.

    В кухненски робот се смилат слънчогледовите семки и скилидките чесън. Сместа се изважда и се слага в купа.

  • 5.

    В тигана с гъбите и лука се добавя кърито и се разбърква.

  • 6.

    Свареният нахут и сместа от тигана се смилат заедно в кухненския робот.

  • 7.

    Нахутеното пюре се посолява, към него се прибавят слънчогледовата смес и магданозът и отново се разбърква.

  • 8.

    От готовата смес се оформят кюфтенца, които се подреждат в намазнена тава, поръсват се със сусама и се слагат да се пекат за 20 - 30 мин. в предварително загрята до 200º С фурна.


Подходящи типове вина
Апр. 2011
Още подобни рецепти
Коментари