Кюфтенца с нахут
Рецептата за вкусните печени кюфтенца от нахут е на Ирина Ексарова, победителя в 25-и кръг на кулинарния конкурс на списание "Меню".
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г нахут
- 100 г гъби, нарязани на ситно
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2-3 с. л. зехтин
- 50 г белен слънчоглед
- 2-3 скилидки чесън
- 1 ч. л. къри
- 1 стрък магданоз
- 1 ч. л. сусам
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Нахутът се залива с хладка вода, оставя се да престои 12 часа, след което се сварява.
- 2.
В зехтина се сотира ситно нарязаният лук. След минута се прибавят гъбите и се пържат 2 мин.
- 4.
В кухненски робот се смилат слънчогледовите семки и скилидките чесън. Сместа се изважда и се слага в купа.
- 5.
В тигана с гъбите и лука се добавя кърито и се разбърква.
- 6.
Свареният нахут и сместа от тигана се смилат заедно в кухненския робот.
- 7.
Нахутеното пюре се посолява, към него се прибавят слънчогледовата смес и магданозът и отново се разбърква.
- 8.
От готовата смес се оформят кюфтенца, които се подреждат в намазнена тава, поръсват се със сусама и се слагат да се пекат за 20 - 30 мин. в предварително загрята до 200º С фурна.