Кюфтенца с червени боровинки
Кöttbullar вероятно са най-известното ястие от шведската кухня и по утвърдена традиция се поднасят с картофи и уханен сос от червени боровинки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г кайма
- 2 с. л. олио
- 120 мл сметана
- 3 с. л. галета
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 щипка смлян бахар
- 1 ч. л. дижонска горчица
- ½ глава лук, ситно нарязан
- 1 с. л. масло
- сол на вкус
- 1 яйце
- за соса:
- 200 г пресни или замразени червени боровинки
- 1 с. л. захар
- 2 с. л. червено вино
- сол и черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 500 г картофи
- 1 малка глава червен лук, нарязана на тънки кръгчета
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. мека горчица
- 1 с. л. оцет
- 2 с. л. олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната се разбърква с галетата, черния пипер, бахара и горчицата и се оставя да постои 10 мин.
- 2.
Лукът се слага в загрятото масло и се разбърква, докато омекне.
- 3.
Каймата се омесва със сметаната, лука и сол на вкус. Оформят се малки топчета с големина на орех. Пускат се в сгорещеното олио на умерен огън и се обръщат, докато леко се зачервят. Слагат се в тавичка и се запичат 10 мин. на 180° С.
- 4.
За соса половината от боровинките се разбъркват със захарта, виното, пипера и сол на вкус. Загряват се 3-4 мин. при непрекъснато разбъркване. Дръпват се от огъня и се добавят останалите боровинки.
- 5.
Картофите се сваряват, обелват се, нарязват се на едро и още горещи се разбъркват с лука, магданоза, горчицата, солта, оцета и олиото.
- 6.
Кюфтенцата се сервират с картофите и соса от боровинки.