Кюфтенца от раци със сос от пушени миди
Рачешкото месо се намира малко по-трудно и обикновено се продава в консерви. Така че, ако ви попадне, не се замисляйте много и си спретнете тези апетитни и ароматни кюфтенца.
СъставНеобходими продукти за 6 броя
- 250 г месо от раци или ситно нарязани рулца от раци
- 2 с. л. пресен лук, нарязан на ситно
- 1 яйце
- 1 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 с. л. майонеза
- 1 ч. ч. трохи от бял хляб
- 1 ч. л. горчица
- 1 с. л. лимонов сок
- сол и черен пипер на вкус
- 100 мл олио за пържене
- 1 с. л. масло
- за паниране:
- ½ ч. ч. трохи от бял хляб
- 1 с. л. нарязан магданоз
- 1 с. л. сусам
- за соса:
- 200 г крем-сирене
- 2 с. л. заквасена сметана
- 3 с. л. лека майонеза
- 1 с. л. сос от хрян
- ½ ч. л. лют сос
- 1 стрък пресен лук
- 6 пушени миди от консерва или 100 г месо от пушена риба
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото от раци се омесва с лука, яйцето, магданоза, копъра, майонезата, хлебните трохи, горчицата, лимоновия сок и всичко се подправя с черен пипер и сол на вкус. Оформят се 6 кюфтенца, които се овалват в трохите, смесени с магданоза и сусама. Слагат се за 30 мин. във фризера.
- 2.
Кюфтенцата се изпържват на умерен огън от двете страни за 3-4 мин., докато се зачервят.
- 3.
Сосът се приготвя, като всички съставки се пасират заедно за кратко. Кюфтенцата се поднасят със соса.