Кюфтенца от булгур и леща
Лещата за пръв път е одомашнена в Близкия изток и вероятно затова оттам идват най-добрите комбинации с дребните зрънца. В тази рецепта те са съчетани с горчивия сусамов тахан и напомнящия ядки булгур.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 500 г червена леща, измита
- 2 с. л. доматено пюре
- 1 ч. ч. булгур
- 4 стръка пресен лук, ситно нарязани
- 2 ч. л. турски червен пипер
- 1 с. л. кимион
- 1 с. л. сух джоджен
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- за соса:
- 3 скилидки чесън, пресовани
- 150 г тахан
- 50 мл лимонов сок
- 50 мл вода
- 1 ч. л. мед
- резени лимон за поднасяне
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се запържва за 2 мин. лукът. Добавят се лещата и доматеното пюре, разбъркват се и се заливат с 4 ч. ч. вода. Покрива се с капак и се оставя да заври. Добавя се булгурът и всичко къкри 25 мин. или докато омекне лещата.
- 2.
Отстранява се от огъня и се разбърква с всички останали подправки. Охлажда се до стайна температура и се оформят малки кюфтенца, като се стискат в шепа, докато придобият овална форма. Охлаждат се 30 мин. в хладилник и се поднасят с резени лимон.
- 3.
За соса се смесват таханът, лимоновият сок, чесънът и медът и се разреждат с водата. докато се получи подходяща за сос консистенция.