Къри с риба от Керала
Любима рецепта на Людмил Хайдутов, редактор на "Меню", това къри използва някои доста екзотични продукти, които са задължителни за автентичния комплексен вкус на храната от Южна Индия.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг филе от тилапия или сом, нарязано на парчета
- 10 тамаринда или 3 с. л. паста от тамаринд
- 2 скилидки чесън
- 1 парче джинджифил, около 5 см
- 1 с. л. кокосово масло или фъстъчено олио
- 1 ч. л. семена от черен синап
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ивички
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- няколко листа къри
- ½ ч. л. куркума
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ½ ч. л. чили
- 1 консерва кокосово мляко
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Вътрешността на тамаринда се накисва за 20 минути в 1 ч. ч. вода. Прецежда се, като се изстисква добре, и течността се запазва.
- 2.
Джинджифилът се обелва, нарязва се, и заедно с чесъна се стрива в хаванче на паста
- 3.
Олиото се загрява в дълбок тиган. Прибавят се синапените зърна. Когато започнат да пукат, се слагат лютата чушка, листата къри, лукът и пастата от чесън и джинджифил. Пържи се, докато лукът стане златист. Слагат се куркумата, чилито и кориандърът и се запържват 2-3 мин.
- 4.
Изсипват се течността от тамаринда и кокосовото мляко, посолява се. Кипва се и огънят се намалява. Готви се 10 – 15 мин., докато се посгъсти. Ако ястието е прекалено сладко, се добавя малко сок от лайм.
- 5.
Прибавя се рибата и се готви още 10 – 15 мин.
- 6.
Сервира се с купичка сварен бял ориз, който след това се смесва със кърито.