Начало За нас Реклама Контакти

Къри от тиквички с кашу и панир

Снимка за Къри от тиквички с кашу и панир
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази семпла рецепта с много подправки, предложена от Юрий Ковачев, отразява хилядолетните закони на аюрведическата кухня. Хапнете кърито докато е топло, както повеляват принципите на това знание за човека и света и се опитайте да усетите всички вкусове и аромати.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг тиквички
  • 100 г сурово кашу
  • 250 г панир Вижте как се прави.
  • 200 мл течност от отцеждането на панира
  • 60 - 70 г гхи
  • подправки:
  • 1 ч. л. синапено семе
  • 1 ч. л. накълцан пресен джинджифил
  • 1 дафинов лист
  • ½ ч. л. чимен*
  • 2-3 щипки асафетида**
  • ½ ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • ¼ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. куркума
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквичките се нарязват на кубчета по 1 см.

  • 2.

    Кашуто се смила на паста в 150 мл вода.

  • 3.

    Панирът се нарязва на кубчета по 2 см и се изпържва до златисто в гхи.

  • 4.

    В тенджера с дебело дъно се налива гхи, така че да залее дъното. На среден огън се запържва синапът, докато започне да пука. След това се добавят джинджифилът, дафиновият лист, шепа тиквички и се разбърква. Прибавят се асафетидата, чименът и смлените подправки. Разбърква се и се слагат останалите тиквички. Налива се гореща вода да залее тиквичките до половина. Задушава се 8 мин. на слаб огън. Добавят се панирът, смляното кашу, сол, суроватката и се разбърква. Готви се още 3-4 мин.

  •  


*чимен – семената на сминдуха (тревисто растение от семейство бобови), които са с леко нагарчащ вкус и аромат на ядки.
**асафетида – леко лютива смола с характерен пикантен аромат, донякъде наподобяващ чесъна, добивана от тревистото растение ферула. Предлага се в арабските и индийските магазинчета както на прах, така и на малки парченца
 

Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари