Къри от тиквички с кашу и панир
Тази семпла рецепта с много подправки, предложена от Юрий Ковачев, отразява хилядолетните закони на аюрведическата кухня. Хапнете кърито докато е топло, както повеляват принципите на това знание за човека и света и се опитайте да усетите всички вкусове и аромати.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг тиквички
- 100 г сурово кашу
- 250 г панир Вижте как се прави.
- 200 мл течност от отцеждането на панира
- 60 - 70 г гхи
- подправки:
- 1 ч. л. синапено семе
- 1 ч. л. накълцан пресен джинджифил
- 1 дафинов лист
- ½ ч. л. чимен*
- 2-3 щипки асафетида**
- ½ ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. смлян кориандър
- ¼ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. куркума
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките се нарязват на кубчета по 1 см.
- 2.
Кашуто се смила на паста в 150 мл вода.
- 3.
Панирът се нарязва на кубчета по 2 см и се изпържва до златисто в гхи.
- 4.
В тенджера с дебело дъно се налива гхи, така че да залее дъното. На среден огън се запържва синапът, докато започне да пука. След това се добавят джинджифилът, дафиновият лист, шепа тиквички и се разбърква. Прибавят се асафетидата, чименът и смлените подправки. Разбърква се и се слагат останалите тиквички. Налива се гореща вода да залее тиквичките до половина. Задушава се 8 мин. на слаб огън. Добавят се панирът, смляното кашу, сол, суроватката и се разбърква. Готви се още 3-4 мин.
*чимен – семената на сминдуха (тревисто растение от семейство бобови), които са с леко нагарчащ вкус и аромат на ядки.
**асафетида – леко лютива смола с характерен пикантен аромат, донякъде наподобяващ чесъна, добивана от тревистото растение ферула. Предлага се в арабските и индийските магазинчета както на прах, така и на малки парченца