Кутаб
Съществуват хиляди рецепти за кутаб, защото всеки азерски готвач има своята тайна в приготвянето на печените и пълнени вкуснотии.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1½ ч. ч. брашно
- 4 с. л. стопено масло
- 1 яйце
- 200 г агнешко месо, смляно
- 2 с. л. пресен лук
- 4 с. л. зърна от нар
- черен пипер и сол на вкус
- масло за тигана
-
2 ч. л. сумак
Начин на приготвяне
- 1.
От брашното, яйцето, маслото, ¼ ч. л. сол и 1-2 с. л. вода се замесва средно твърдо тесто. Разделя се на 8 топки и се покрива с фолио. Оставя се да почине 20 мин. на стайна температура.
- 2.
През това време месото се омесва с лука, зърната нар, сол и черен пипер на вкус.
- 3.
Разточват се тънки кръгове с диаметър 25 см. По средата на всека се разстила от плънката. Сгъват се на две, като краищата се залепват с малко вода. Може да се напълнят и с натрошено сирене.
- 4.
Изпичат се от двете страни в тиган, загрят на умерен огън с 1 ч. л. масло.
- 5.
Поднасят се поръсени със сумак и зърна от нар.