Кускус с тиква
Ястията с близкоизточно влияние се отличават с дръзки, но хармонично подредени и запомнящи се аромати и вкусове като тези на сладката тиква, почти горчивия кимион и накиселяващия сумак.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. арабски кускус
- 2 ч. ч. зеленчуков бульон
- 300 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 1 ч. л. кимион на зърна
- 1 с. л. сумак или балсамов оцет
Начин на приготвяне
- 1.
Кускусът се залива с 2 ч. ч. врящ бульон или вода, затваря се плътно и се оставя да набъбне 20 мин. Разрохква се с вилица.
- 2.
Загряват се 2 с. л. зехтин или олио и лукът се слага 7-8 мин. на умерен огън да се карамелизира. Добавя се от кимиона, разбърква се, докато се засили ароматът му. Прибавя се тиквата и се разбърква 5-6 мин. или докато омекне. Слага се сумакът или балсамовият оцет.
- 3.
Смесва се с кускусът. Може да се поднесе с нарязана на ситно мента.