Курабийки с мармалад
СъставНеобходими продукти за около 60 броя
- 125 г масло
- 125 г свинска мас или олио
- 2 ч. ч. захар на фини кристали
- 3 яйца
- 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
- 2 ч. л. ванилена захар
- 1 ч. л. амонячна сода
- 50 мл прясно мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 100 мл кисело мляко
- около 800 г бяло пшенично брашно
- за пълнежа:
- мармалад от шипки, сливи или ягоди
- за намазване и поръсване:
- 1 яйце
- захар на едри кристали
-
по желание - мак, сусам, белен слънчоглед, нарязани орехи и бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
Маста и маслото се разбиват със захарта на лек крем. Добавят се едно по едно яйцата. Слагат се ванилената захар и настърганата лимонова кора.
- 2.
Амонячната сода се прибавя в прясното мляко, разбърква се и се сипва в тестото. Содата бикарбонат се разбърква с киселото мляко и се сипва в тестото.
- 3.
Сипва се по малко брашното, като първо се разбърква с лъжица, а след това се доомесва с ръце. Тестото трябва да е средно меко и леко. Слага се в купа, покрито с фолио, за 1 час.
- 4.
От тестото се оформят топчета с големина на едър орех. Сплескват се и в центъра им се слага по ½ ч. л. от мармалада. Краищата се събират отново, за да се оформи топка. Топват се първо в разбитото яйце, а след това в ядки или семена по избор и накрая в едра кристална захар. Слагат се в тавичка, застлана с хартия за печене, на по-голямо разстояние.
- 5.
Пекат се във фурна, загрята на 190° С за 10 - 14 мин. или докато се зачервят. Оставят се да изстинат 5 мин. в тавата и се охлаждат напълно върху решетка.