Начало За нас Реклама Контакти

Курабийки с мармалад

Снимка за Курабийки с мармалад
130
Време за приготвяне: 130 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Често най-милите ни и уханни детски спомени са свързани с димящата тава, която излиза от фурната, пълна с горещи и обещаващи чиста радост курабийки.

СъставНеобходими продукти за около 60 броя

  1. 125 г масло
  2. 125 г свинска мас или олио
  3. 2 ч. ч. захар на фини кристали
  4. 3 яйца
  5. 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
  6. 2 ч. л. ванилена захар
  7. 1 ч. л. амонячна сода
  8. 50 мл прясно мляко
  9. 1 ч. л. сода бикарбонат
  10. 100 мл кисело мляко
  11. около 800 г бяло пшенично брашно
  12. за пълнежа:
  13.  мармалад от шипки, сливи или ягоди
  14. за намазване и поръсване:
  15. 1 яйце
  16.  захар на едри кристали
  17.  по желание - мак, сусам, белен слънчоглед, нарязани орехи и бадеми
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маста и маслото се разбиват със захарта на лек крем. Добавят се едно по едно яйцата. Слагат се ванилената захар и настърганата лимонова кора.

  2. 2.

    Амонячната сода се прибавя в прясното мляко, разбърква се и се сипва в тестото. Содата бикарбонат се разбърква с киселото мляко и се сипва в тестото.

  3. 3.

    Сипва се по малко брашното, като първо се разбърква с лъжица, а след това се доомесва с ръце. Тестото трябва да е средно меко и леко. Слага се в купа, покрито с фолио, за 1 час.

  4. 4.

    От тестото се оформят топчета с големина на едър орех. Сплескват се и в центъра им се слага по ½ ч. л. от мармалада. Краищата се събират отново, за да се оформи топка. Топват се първо в разбитото яйце, а след това в ядки или семена по избор и накрая в едра кристална захар. Слагат се в тавичка, застлана с хартия за печене, на по-голямо разстояние.

  5. 5.

    Пекат се във фурна, загрята на 190° С за 10 - 14 мин. или докато се зачервят. Оставят се да изстинат 5 мин. в тавата и се охлаждат напълно върху решетка.
     


Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари