Купички от патладжани с чушки и царевица
Патладжаните, с нежната си плътна консистенция и землист аромат, са един от най-забележителните летни зеленчуци. С тях се приготвят изключително вкусни предястия - едновременно плътни и леки, богати и свежи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана
- 3 с. л. зехтин Extra Virgin Мек
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 100 г пушени свински гърди, нарязани на кубчета
- 2 печени червени чушки, ситно нарязани
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- ½ ч. ч. царевица
- 1 ч. л. риган
- 100 г сирене чедар или кашкавал, настърган
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват наполовина. Трябва да се получат 4 купи с височина около 8 см. Вътрешността се издълбава, така че стените да останат с дебелина 1 см, и се нарязва на кубчета. Получените чашки и вътрешността се слагат за 10 мин. в подсолена вода. Отцеждат се и се подсушават.
- 2.
Чашките се намазват със зехтин и се запичат за 20 мин. във фурна, загрята на 200° С, или докато ръбовете им се позачервят.
- 3.
Лукът се разбърква 5-6 мин. в загретия зехтин на умерен огън. Слагат се пушените гърди и се разбъркват, докато се зачервят. Добавя се нарязаната на кубчета издълбана сърцевина на патладжаните. Като омекне, се слагат печените чушки, лютата чушка и царевицата. Добавят се риганът, солта и пиперът.
- 4.
Патладжаните се напълват със сместа и се поръсват със сиренето. Пекат се 10 мин., докато се зачервят.