Кулфи с манго и джалеби
Макар десертите в Индия да са на голяма почит, много от тях са дошли в страната от други места. Например сладоледът кулфи има персийски корени, а джалеби - арабски.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кулфи:
- 1 зряло манго
- 400 мл подсладено кондензирано мляко
- ½ ч. ч. сухо мляко
- 3 шушулки кардамон
- 1 щипка шафран от магазин Vintageclub
- 50 г едро нарязан шамфъстък
- за джалеби:
- 1 ч. ч. бяло брашно
- 1 с. л. брашно от нахут
- 1 с. л. фина извара
- ⅓ ч. л. бакпулвер
- 1 с. л. пудра захар
- олио за пържене
- за сиропа:
- 1 ч. ч. захар
- 2 ч. ч. вода
- 3 шушулки кардамон
- 1 ч. л. настъргана кора от портокал
Начин на приготвяне
- 1.
За джалеби се смесват двата вида брашно, изварата, бакпулверът и пудрата захар. Налива се по малко 1-1½ ч. ч. гореща вода или толкова, че да се получи гъста, но течна маса. Оставя се на топло място за 1 час.
- 2.
За сиропа всички продукти се смесват и се слагат да заврат на силен огън. Температурата се понижава и се оставят да къкрят 5 мин. Сиропът трябва да остане горещ.
- 3.
Тестото се сипва в торбичка с отрязан връх или в бутилка от кетчуп.
- 4.
Загрява се олио, което е поне 4 см дълбоко. Оставя се на умерен огън.
- 5.
От тестото се шприцоват форми - спирала или цвете, върху малки квадратни парчета (10х10 см), изрязани от хартия за печене. Квадратчетата хартия се слагат едно по едно в горещото олио с шприцованата страна надолу. Когато хартията се отлепи от тестото, се изважда с помощта на пинсети или вилица и сладките се обръщат да се изпържат и от другата страна до златисто. Отцеждат се и веднага се топват в горещия захарен сироп за 20 - 30 сек. Най-вкусни са сервирани горещи.
- 6.
За сладоледа кулфи мангото се обелва и се нарязва на малки кубчета. Смесва се със захарта, кондензираното и сухото мляко и кардамона. Слага се в тиган и се загрява. Оставя се да ври 5 - 10 мин., като се разбърква от време на време, докато се сгъсти. Пасира се грубо.
- 7.
Добавят се шафранът и ядките. Охлажда се. Сипва се в чашки или формички за лед и се замразява.