Кубинска салата с кокосов чипс
Скариди, папая, кокосов орех и авокадо - четири продукта, които олицетворяват безкрайното тропическо разнообразие на вкусове и аромати. Всичко това е събрано в една ефектна и свежа салата, допълнена от хрупкав чипс.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 салата айсберг или зелена салата
- 400 г почистени сварени скариди
- 1 авокадо, нарязано на тънки ивички
- 1 папая, обелена и нарязана на тънки ивички
- 2 стръка зелен лук, нарязани на ситно
- морска сол и черен пипер на вкус
- за заливката:
- 1 с. л. нарязан магданоз
- ¼ ч. л. смлян кимион
- 4 с. л. лимонов сок
- 100 мл зехтин
- черен пипер на вкус
- за кокосовия чипс:
- 1 кокосов орех
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Листата от салатата айсберг се напълват със скаридите, резенчетата авокадо и папаята. Всичко се поръсва с лука, морска сол и черен пипер.
- 2.
Заливката се приготвя, като всички продукти се разбиват заедно и с тях се полива салатата.
- 3.
За чипса кокосовият орех се настъргва на фини люспи с белачка за картофи, ренде или кухненски робот.
- 4.
Кокосовите люспи се посоляват и се слагат да се запекат за 30-40 мин. във фурна, загрята до 120° С, като се разбъркват отвреме навреме.