Куба хамут
Kubba hamuth, или киселата куба, в иракските домове има статута на пилешката супа на запад – яде се гореща при всякакви болежки и бързо, бързо възвръща силите. Рецептата е приготвена от Дафар Шабан, лидер на Младежката мрежа на Slow Food София.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за супата:
- 1 глава лук
- 1 с. л. олио
- 3 репи, обелени и нарязани
- 50 г доматено пюре
- ¾ ч. л. суха мента или джоджен
- сокът от два лимона
- сол и черен пипер на вкус
- за куба:
- 1 кг телешка кайма, едро смляна
- 300 г ситен булгур
- 1 с. л. олио
- смес 7 подправки
- 50 г стафиди
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Булгурът се накисва в 300 мл топла вода за около 15 мин.
- 2.
Половината лук се нарязва на много ситно, другата – на по-едро. В голяма тенджера с 1,5 л вода се слагат да се варят ряпата и едро нарязаният лук.
- 3.
Половината кайма се запържва, докато покафенее, в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук, подправките и стафидите.
- 4.
Останалата кайма се смесва с булгура и се смила в блендер. От нея се оформят тънки „черупки“, които се пълнят със сготвената кайма и се запечатват с мокри ръце, така че да се получи типичната за куба елипсовидна форма.
- 5.
Когато ряпата омекне, в супата се добавят разтвореното в малко студена вода доматено пюре, лимоновият сок и ментата. Слагат се кюфтенцата и се варят на тих окън около 15 мин.
- 6.
Вариант на ястието може да се приготви и печено, като половината кайма с булгур се разстила в намаслена тавичка, отгоре се разпределя месото с лука и стафидите и се покрива с останалата кайма. Пече се до зачервяване на 180° С.