Круши с крем "Англез"
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за крушите:
- 3 средно големи ароматни твърди круши
- 60 г / ⅓ ч. ч. кафява или пудра захар
- 50 мл / ¼ ч. ч. ром или шери
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. канела
- ½ ч. л. ванилова есенция
- индийско орехче
- за крем "Англез":
- 500 мл / 2 ч.ч. прясно мляко
- 5 жълтъка
- 150 г / ⅔ ч. ч. кристална захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу.
- 2.
В малък тиган се смесват захарта, лимоновият сок, алкохолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври, сместа се излива върху крушите. Крушите се запичат на 180°С за 20-30 мин., докато станат крехки.
- 3.
Крем "Англез" се приготвя, като в съд на водна баня се загряват млякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.
- 4.
Десертът се сервира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем "Англез", по средата се слага половин круша, поръсва се с течността от печенето на крушите и бадемите. По желание за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче.