Крем-супа от земни ябълки и лешници
Земните ябълки са сладки и с приятен вкус на ядки, така че в тази фина зимна супа се спогаждат много добре с лешниците.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 с. л. масло
- 1 с. л. олио
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 500 г земни ябълки, обелени и нарязани на кръгчета
- 50 мл сух вермут или бяло вино
- 800 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 50 г лешници, смлени
- 1 ч. л. листа от прясна мащерка
- 3 с. л. заквасена сметана, по желание
- за крутоните:
- 2 с. л. зехтин
- 2 филии ръчен хляб
- 1 ч. л. мащерка
- ½ ч. л. пушен червен пипер, по желание
- 2 с. л. запечени лешници, нарязани
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото и олиото се загряват и се слагат лукът, чесънът и земните ябълки. Разбъркват се на умерен огън 6-7 мин. Слага се вермутът, разбърква се, докато се изпари. Заливат се с бульона, подправят се със сол на вкус и се варят 10 - 15 мин. или докато омекнат земните ябълки.
- 2.
За крутоните зехтинът се сгорещява, слага се хлябът, накъсан на малки хапки и мащерката. Разбърква се на умерен огън, докато се зачерви. Отстранява се от огъня и се прибавят пиперът и лешниците.
- 3.
В супата се добавят мащерката и лешниците. Оставя се да поври 3 мин. и се пасира. Сипва се сметаната и супата се поднася, поръсена с крутоните.