Начало За нас Реклама Контакти

Крем-супа от тиква и леща

Снимка за Крем-супа от тиква и леща
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

За любителите на зеленчуковите крем супи тази рецепта с индийски привкус, ще бъде още една нова идея в репертоара им, а за останалите - повод да харесат този тип ястия. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 ч. ч. червена леща
  • 500 г тиква, нарязана на малки кубчета
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 ч. л. кимион на зърна
  • 2 ч. л. синап на зърна
  • 1 дафинов лист
  • 2 ч. л. къри
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1,5 л зеленчуков бульон
  • 1 ч. ч. цедено кисело мляко за сервиране
  • 4 с. л. запечени тиквени семки
  •  лимонов сок за подправяне
  •  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат кимионът и синапът. Разбъркват се на умерен огън, докато започнат за пукат. Изважда се 1 ч. л. от запържените зърна за гарниране.

  • 2.

    Към останалите семена се добавят дафиновият лист, кърито и чесънът, разбъркват се кратко и се сипват измитата и отцедена леща и тиквата. Разбъркват се няколко секунди, заливат се с врящия бульон и супата се оставя да къкри 30 - 40 мин., докато лещата и тиквата омекнат. Супата може да се пасира или да се остави с парченцата тиква. Подправя се с лимонов сок на вкус.

  • 3.

    Цеденото мляко се разбърква със запазените семена и малко сол на вкус.

  • 4.

    Супата се гарнира с лъжица от млякото и се поръсва със семената.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари