Крем-супа от тиква и леща
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. червена леща
- 500 г тиква, нарязана на малки кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 2 ч. л. кимион на зърна
- 2 ч. л. синап на зърна
- 1 дафинов лист
- 2 ч. л. къри
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1,5 л зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. цедено кисело мляко за сервиране
- 4 с. л. запечени тиквени семки
- лимонов сок за подправяне
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слагат кимионът и синапът. Разбъркват се на умерен огън, докато започнат за пукат. Изважда се 1 ч. л. от запържените зърна за гарниране.
- 2.
Към останалите семена се добавят дафиновият лист, кърито и чесънът, разбъркват се кратко и се сипват измитата и отцедена леща и тиквата. Разбъркват се няколко секунди, заливат се с врящия бульон и супата се оставя да къкри 30 - 40 мин., докато лещата и тиквата омекнат. Супата може да се пасира или да се остави с парченцата тиква. Подправя се с лимонов сок на вкус.
- 3.
Цеденото мляко се разбърква със запазените семена и малко сол на вкус.
- 4.
Супата се гарнира с лъжица от млякото и се поръсва със семената.