Крем супа от моркови с манатарки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 600 г моркови, нарязани на кръгчета
- 1 ч. л. семе от копър
- 2 с. л. краве масло
- 500 мл прясно мляко
- 500 мл пилешки бульон
- за гарниране:
- 100 г пресни или сушени манатарки
- 2 с. л. краве масло
- 1 с. л. копър, нарязан на ситно
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 с. л. изцедено кисело мляко
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Лукът се задушава за 2-3 мин. в сгорещеното масло. Прибавят се морковите и семето от копър и се разбъркват на средно силен огън 3-4 мин., след което се сипват бульонът и млякото. Щом заври, супата се оставя да къкри без капак около 20 мин., докато омекнат морковите. Пасира се и се подправя на вкус.
- 2.
Манатарките се запържват в сгорещеното масло 3-4 мин. Ако се използват сушени, се накисват предварително в гореща вода за 20 мин. Добавя се копърът, разбърква се и се подправя със сол, черен пипер и лимонов сок.
- 3.
Готовата супа се сервира и се гарнира с лъжица изцедено кисело мляко и лъжица от манатарките.
Вариации:
1. За повече плътност можете да добавите в супата картоф.
2. Опитайте с мащерка или естрагон вместо копър.
3. Заменете манатарките с кладница, пачи крак или печурки.