Начало За нас Реклама Контакти

Крем супа от миди

Снимка за Крем супа от миди
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази супи с миди се отличава с фин морски вкус, който е неочаквано добре подкрепен от ароматните растителни компоненти - зеленчуци и подправки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг пресни черни миди
  2. 1 ч. ч. свежо бяло вино
  3. 1 с. л. зехтин
  4. 1 с. л. масло
  5. 1 малка глава лук, ситно нарязана
  6. 2 моркова, ситно нарязани
  7. 100 г целина, нарязана на малки кубчета
  8. 2 тиквички, нарязани на кубчета
  9. 1 ч. л. листенца от прясна мащерка
  10. 1 л горещ зеленчуков бульон
  11. 2 с. л. зелен лук, ситно нарязан
  12.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Мидите се измиват добре и се почистват с четка. В голяма широка тенджера се заливат с виното и се слагат на силен огън, покрити с капак. След като заврат, тенджерата се разклаща през 1 минута. След първите три минути съдът се отхлупва и отворените миди се изваждат. Останалите се оставят още 2-3 мин. Неотворените миди се изхвърлят.

  2. 2.

    Мидените ядки се изваждат от черупките, а бульонът от варенето се прецежда и се запазва.

  3. 3.

    Зехтинът и маслото се сгорещяват. Слагат се лукът, морковите, целината и тиквичките. Сотират се 3-4 мин. и се заливат със зеленчуковия и с мидения бульон. Оставят се да покъкрят 10 мин. и се подправят със сол и пипер на вкус. Като омекнат, се пасират.

  4. 4.

    Супата се поднася с няколко мидени ядки, зелен лук, капки зехтин и запечен хляб.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари