Крем супа от миди
Тази супи с миди се отличава с фин морски вкус, който е неочаквано добре подкрепен от ароматните растителни компоненти - зеленчуци и подправки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пресни черни миди
- 1 ч. ч. свежо бяло вино
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 малка глава лук, ситно нарязана
- 2 моркова, ситно нарязани
- 100 г целина, нарязана на малки кубчета
- 2 тиквички, нарязани на кубчета
- 1 ч. л. листенца от прясна мащерка
- 1 л горещ зеленчуков бульон
- 2 с. л. зелен лук, ситно нарязан
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Мидите се измиват добре и се почистват с четка. В голяма широка тенджера се заливат с виното и се слагат на силен огън, покрити с капак. След като заврат, тенджерата се разклаща през 1 минута. След първите три минути съдът се отхлупва и отворените миди се изваждат. Останалите се оставят още 2-3 мин. Неотворените миди се изхвърлят.
- 2.
Мидените ядки се изваждат от черупките, а бульонът от варенето се прецежда и се запазва.
- 3.
Зехтинът и маслото се сгорещяват. Слагат се лукът, морковите, целината и тиквичките. Сотират се 3-4 мин. и се заливат със зеленчуковия и с мидения бульон. Оставят се да покъкрят 10 мин. и се подправят със сол и пипер на вкус. Като омекнат, се пасират.
- 4.
Супата се поднася с няколко мидени ядки, зелен лук, капки зехтин и запечен хляб.