Крем супа от броколи
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 средна глава броколи, нарязано на розички
- 50 мл вермут
- 1 глава лук, нарязан на полумесеци
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. горещо прясно мляко
- черен пипер на вкус
- 4 филийки франзела
- 1 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- 4 резена козе сирене
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат 2 ч. ч. вода с вeрмута и 1 ч. л. сол. Добавят се цветчетата броколи и лукът. След 5 мин. зеленчуците се свалят от огъня. Запазват се няколко цветчета от броколите за гарниране, а останалите се пасират с бульона.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се запържва за минута брашното. Налива се горещото мляко и се разбърква, докато сместа стане хомогенна.
- 3.
Смесват се пюрето от броколи и млечната смес.
- 4.
Филийките франзела се намазват със зехтина и се запичат, докато порозовеят. Още горещи се натриват с разрязаната скилидка чесън.
- 5.
Супата се поднася гореща, гарнирана с препечено чесново хлебче и резен козе сирене.