Крем супа от аспержи
Стръковете аспержи, освен като чудесно предястие или изискана гарнитура, вкусно се изявяват и като основна съставка в много рецепти за супи. Крем супите са особено подходящ начин за приготвянето им.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г зелени аспержи
- 3 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 3 с. л. брашно
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 2-3 с. л. лимонов сок
- сол и бял пипер на вкус
- пълнозърнести хлебчета за гарниране
-
100 г настърган кашкавал
Начин на приготвяне
- 1.
Аспержите се подрязват и долната част на стъблата им се обелва с белачка за зеленчуци. Нарязват се на парчета по 2 см.
- 2.
Маслото се разтопява и в него се слага да се задуши лукът с 1 с. л. вода. Бърка се на умерен огън 4-5 мин.
- 3.
Към лука се добавя брашното, разбърква се и се налива 1,5 л гореща вода. Слагат се аспержите и тиквичката и се оставят да къкрят 5 мин. Подправя се на вкус.
- 4.
Супата се пасира и се подправя с лимоновия сок.
- 5.
Поднася се с хлебчетата, запечени с кашкавала и по желание се гарнира с лъжица заквасена сметана.
- Свежо младо бяло България/Европа Шардоне без дъб
- Шардоне с дъб България/Европа Совиньон блан Нова Зеландия/Нов свят
- Совиньон блан България/Европа Червен мискет
- Гренаш блан Бяло Бордо
- Пино ноар България/Европа Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология
- Пенливи вина по метода Шарма