Крем от синьо сирене и сушени плодове
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г синьо сирене
- 200 мл прясно мляко
- 100 г заквасена сметана
- 1 ч. л. желатин
- за сушените плодове:
- 4 сушени смокини, нарязани на ивички
- 4 сушени кайсии, нарязани на кубчета
- 100 мл порто или друго десертно вино
- 2 с. л. мед
- 1 ч. л. лимонов сок
- 4 с. л. белени бадеми, запечени
-
солени бисквити за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Желатинът се накисва в 2 с. л. студена вода. Млякото се сгорещява и в него се слага да се стопи настърганото синьо сирене. Не бива да завира. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се добре и се прибавя заквасената сметана.
- 2.
Сместа се сипва в чаши, които се поставят под наклон да се желират в хладилника.
- 3.
Портото се слага да заври с меда, докато изври наполовина. Добавят се кайсиите, смокините и лимоновият сок. Оставя се да изстине.
- 4.
Върху сиренето се сипва по лъжица от плодовете и соса и се поръсва с бадемите. Поднася се със солените бисквити.
Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари