Начало За нас Реклама Контакти

Крем от синьо сирене и сушени плодове

Снимка за Крем от синьо сирене и сушени плодове
20
Време за приготвяне: 20 минути + 2 часа за желиране
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Синьото сирене традиционно се поднася с плодове, като концепцията на семплото сервиране може да се развие в уникални предястия като този крем.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 100 г синьо сирене
  2. 200 мл прясно мляко
  3. 100 г заквасена сметана
  4. 1 ч. л. желатин
  5. за сушените плодове:
  6. 4 сушени смокини, нарязани на ивички
  7. 4 сушени кайсии, нарязани на кубчета
  8. 100 мл порто или друго десертно вино
  9. 2 с. л. мед
  10. 1 ч. л. лимонов сок
  11. 4 с. л. белени бадеми, запечени
  12.  солени бисквити за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Желатинът се накисва в 2 с. л. студена вода. Млякото се сгорещява и в него се слага да се стопи настърганото синьо сирене. Не бива да завира. Добавя се желатинът и се разбърква, докато се стопи. Охлажда се добре и се прибавя заквасената сметана.

  2. 2.

    Сместа се сипва в чаши, които се поставят под наклон да се желират в хладилника.

  3. 3.

    Портото се слага да заври с меда, докато изври наполовина. Добавят се кайсиите, смокините и лимоновият сок. Оставя се да изстине.

  4. 4.

    Върху сиренето се сипва по лъжица от плодовете и соса и се поръсва с бадемите. Поднася се със солените бисквити.


Подходящи типове вина
Юли 2011
Още подобни рецепти
Коментари