Крем от кестени

Кестените не са типичен продукт за български десерти, но в миналото под влиянието на западноевропейските кухни са се използвали и в родното сладкарство. Тази оцеляла от първата половина на миналия век рецепта е чудесен пример за това.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг сурови кестени или 500 г сварени и почистени
- 1 ч. ч. прясно мляко
- 4 с. л. захар
- 2 с. л. ром или коняк
- 1 ванилия
- 100 г тъмен шоколад
- 100 г студено масло
- 100 г нарязани бишкоти
- 50 г сладко от зелени смокини
- 2 с. л. сладко от череши
- 2 с. л. стафиди
- 2 с. л. нарязани орехи
- за украса:
- лешници, цели и филирани бадеми
- стопен шоколад
Начин на приготвяне
- 1.
Върховете на кестените се срязват с нож на кръст, покриват се с вода и се слагат да се сварят за 20 мин. Обелват се.
- 2.
Кестените се слагат на котлона заедно с млякото. Щом заврат, се пасират. Добавят се захарта и нарязаният шоколад. Разбърква се непрекъснато, докато се сгъсти. Ароматизира се с рома и ванилията и се разбърква с маслото. Кремът се разделя на две части.
- 3.
В едната половината се добавят нарязаните бишкоти, смокини, череши, стафиди и орехи. Оформя се като кошер и отгоре с шприц с гладък накрайник се украсява с останалия крем с плътни спираловидни линии.
- 4.
От бадемите и лешниците се оформят пчели и се украсяват с шоколад. Сервира се с бишкоти.