Начало За нас Реклама Контакти

Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини

Снимка за Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини
45
Време за приготвяне: 45 минути + 12 часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Деликатен и кадифен гъшият дроб е деликатес, достоен за всеки празник, особено когато е вкусно допълнен от сладостта на карамела, аромата на порто и свежата красота на салатата с мандарини.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г гъши дроб
  • 300 мл студена животинска сметана 35%
  • 1 жълтък
  • 1 ч. л. коняк
  • 1 ч. л. пушена сол
  • ⅓ ч. л. смлян бял пипер
  • за карамела:
  • 80 г кафява захар
  • 60 мл порто
  • за салатата:
  • 1 малка салата айсберг
  • 1 връзка рукола
  • 5 мандарини
  • 2 с. л. зърна от нар
  • 2 с. л. лучени кълнове
  • 2 с. л. запечени кедрови ядки
  • за дресинга:
  • 1 с. л. оризов оцет
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. портокалов ликьор
  • 1 стрък мащерка
  • 3 с. л. олио от гроздови семки
  •  морска сол 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Гъшият дроб се почиства от ципите и жилите. Нарязва се на кубчета.

  • 2.

    Пасират се заедно дробът, жълтъкът и студената сметана. Добавят се конякът, солта и пиперът.

  • 3.

    Кафявата захар се сипва в метален съд, залива се с портото и се стопява на умерен огън до светъл карамел. Налива се дъното на малки топлоустойчиви купички.

  • 4.

    Върху карамела се налива пасираният дроб. Заглажда се. Пече се на водна баня 20 - 30 мин на 150° С в тава с гореща вода. Охлажда се и се оставя да престои в хладилника 10 - 12 часа.

  • 5.

    Руколата се смесва с накъсаната салата айсберг, мандарините, нарязани на филенца, нара, лучените кълнове и ядките.

  • 6.

    Оризовият оцет се разбърква с меда, листенцата мащерка и ликьора, Смесва се с олиото и солта.

  • 7.

    Кремовете се обръщат в чинии и се поднасят със салата и дресинга.

  •  
Подходящи типове вина
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари