Крем от гъши дроб със салата от рукола и мандарини
Деликатен и кадифен гъшият дроб е деликатес, достоен за всеки празник, особено когато е вкусно допълнен от сладостта на карамела, аромата на порто и свежата красота на салатата с мандарини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г гъши дроб
- 300 мл студена животинска сметана 35%
- 1 жълтък
- 1 ч. л. коняк
- 1 ч. л. пушена сол
- ⅓ ч. л. смлян бял пипер
- за карамела:
- 80 г кафява захар
- 60 мл порто
- за салатата:
- 1 малка салата айсберг
- 1 връзка рукола
- 5 мандарини
- 2 с. л. зърна от нар
- 2 с. л. лучени кълнове
- 2 с. л. запечени кедрови ядки
- за дресинга:
- 1 с. л. оризов оцет
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. л. портокалов ликьор
- 1 стрък мащерка
- 3 с. л. олио от гроздови семки
- морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Гъшият дроб се почиства от ципите и жилите. Нарязва се на кубчета.
- 2.
Пасират се заедно дробът, жълтъкът и студената сметана. Добавят се конякът, солта и пиперът.
- 3.
Кафявата захар се сипва в метален съд, залива се с портото и се стопява на умерен огън до светъл карамел. Налива се дъното на малки топлоустойчиви купички.
- 4.
Върху карамела се налива пасираният дроб. Заглажда се. Пече се на водна баня 20 - 30 мин на 150° С в тава с гореща вода. Охлажда се и се оставя да престои в хладилника 10 - 12 часа.
- 5.
Руколата се смесва с накъсаната салата айсберг, мандарините, нарязани на филенца, нара, лучените кълнове и ядките.
- 6.
Оризовият оцет се разбърква с меда, листенцата мащерка и ликьора, Смесва се с олиото и солта.
- 7.
Кремовете се обръщат в чинии и се поднасят със салата и дресинга.