Крем карамел
Макар и изключително рядко се случва някой да не харесва крем карамел. Но нека оставим настрана тези смущаващи свръхестествени явления и се потопим в мекото ухание на яйчен крем, ванилия и карамел.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 ч. ч. захар
- 750 мл прясно мляко
- 250 мл сметана 35%
- 8 яйца
- 1 щипка сол
-
1 с. л. ванилова захар
Начин на приготвяне
- 1.
Половината от захарта се слага на умерен огън да се стопи и карамелизира, като от време на време тиганът се разклаща. Щом започне да потъмнява, се разбърква с лъжица. Разпределя се по дъното на 8 топлоустойчиви формички. Формичките се подреждат в дълбока тава.
- 2.
Яйцата се разбъркват с телена бъркалка с останалата захар. Сместа се оставя да постои 5 мин.
- 3.
Млякото и сметаната се загряват, като не бива да завират. Отстраняват се от огъня.
- 4.
Към яйцата се добавя горещата млечна смес при непрекъснато разбъркване. Добавят се солта и ванилената захар.
- 5.
Кремът се налива във формичките. В тавата се налива вряща вода до средата на купичките. Пекат се в предварително загрята фурна на 150° С за 20 - 30 мин., докато кремът се втвърди. Изваждат се от фурната и се охлаждат във водата за 5 мин. Изваждат се и се оставят на стайна температура, докато съвсем се охладят и се прибират в хладилник за поне 4 часа.
- 6.
Преди сервиране с тънък остър нож се минава по стените на формичките и се обръщат върху чинийка.