Крем брюле
Едва ли има човек, опитал добре приготвен крем брюле, който да не е останал очарован. Вместо да търсите отчаяно този великолепен френски десерт по заведенията, възползвайте се от тази рецепта и го направете сами, в домашни условия. Излишно е да обясняваме, че си заслужава.
СъставНеобходими продукти за 6-8 порции
- 8 жълтъка
- 110 г захар на ситни кристали
- 1 с. л. ванилена захар
- 600 мл сметана 35%
- 200 мл прясно мляко
- 50 г кафява захар
Начин на приготвяне
- 1.
Сметаната и млякото се слагат да заврат.
- 2.
Жълтъците се разбиват със захарта на кристали и ванилената захар. Бавно при непрекъснато разбъркване се добавят сметаната и млякото.
- 3.
Сместа се разпределя в 6 топлоустойчиви формички, които се поставят в дълбока тавичка. Налива се гореща вода до средата на формичките. Слагат се да се пекат на водна баня в загрята фурна на 130° С за 60-80 мин. докато кремът се сгъсти и повтвърди. Ако водата започне да завира, се пускат няколко кубчета лед. Охлаждат се и се слагат в хладилника за поне 4 часа.
- 4.
Повърхността на крема се поръсва с лъжичка светлокафява захар и се слага да се разтопи за минута на много силна температура, с включен горен реотан, възможно най-високо във фурната или с горелка. Сервира се веднага.