Начало За нас Реклама Контакти

Крем брюле

Снимка за Крем брюле
80
Време за приготвяне: 80 минути + 4 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Едва ли има човек, опитал добре приготвен крем брюле, който да не е останал очарован. Вместо да търсите отчаяно този великолепен френски десерт по заведенията, възползвайте се от тази рецепта и го направете сами, в домашни условия. Излишно е да обясняваме, че си заслужава.

СъставНеобходими продукти за 6-8 порции

  • 8 жълтъка
  • 110 г захар на ситни кристали
  • 1 с. л. ванилена захар
  • 600 мл сметана 35%
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г кафява захар

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сметаната и млякото се слагат да заврат.

  2. 2.

    Жълтъците се разбиват със захарта на кристали и ванилената захар. Бавно при непрекъснато разбъркване се добавят сметаната и млякото.

  3. 3.

    Сместа се разпределя в 6 топлоустойчиви формички, които се поставят в дълбока тавичка. Налива се гореща вода до средата на формичките. Слагат се да се пекат на водна баня в загрята фурна на 130° С за 60-80 мин. докато кремът се сгъсти и повтвърди. Ако водата започне да завира, се пускат няколко кубчета лед. Охлаждат се и се слагат в хладилника за поне 4 часа.

  4. 4.

    Повърхността на крема се поръсва с лъжичка светлокафява захар и се слага да се разтопи за минута на много силна температура, с включен горен реотан, възможно най-високо във фурната или с горелка. Сервира се веднага.


Подходящи типове вина
Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари