Крем "Перфектна любов"
Понякога да доставиш радост на човека, когото обичаш, е много просто. Не е нужно да трошиш грешни пари за скъпи парфюми или копринени одежди. Просто набавете описаните по-долу продукти и се залостете за малко в кухнята. Защото какво по-голямо съвършенство от копринен ванилов крем и мек нежен, топящ се в устата ганаш. Хрупкавата карамелова панделка носи допълнителна чувствена наслада.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за кората:
- 4 какаови маслени бисквити
- 4 ч. л. разтопено масло
- за ваниловия крем:
- 200 мл сметана
- 300 мл прясно мляко
- 5 жълтъка
- 5 с.л. захар
- 1 ч.л. течна ванилова есенция
- за ганаша:
- 100 г тъмен шоколад, мин. 60%
- 10 г масло
- 120 мл сметана
- за панделката:
- 100 г захар
- 4 хрупкави бисквити, тип Petit Beurre
Начин на приготвяне
- 1.
Кората се приготвя, като бисквитите се смилат с кухненски робот или се настъргват фино, смесват се с разтопеното масло и се разпределят в 4 огнеупорни формички. Притискат се добре с лъжица.
- 2.
Фурната се загрява до 160°С. В купа се разбиват жълтъците, захарта, ванилията, млякото и сметаната за ваниловия крем. Сместа се сипва върху бисквитената кора. Формичките се слагат да се пекат на водна баня за 30-40 мин., докато кремът се втвърди. Охлаждат се.
- 3.
Маслото за ганаша се нарязва на кубчета. Шоколадът се начупва на парченца. Сметаната се слага да заври и се сипва върху шоколада. Разбърква се с вилица, докато се разтопи. Прибавя се маслото и пак се разбърква, докато напълно се поеме. Ганашът се изсипва върху ваниловия крем и се слага в хладилника за 1-2 часа.
- 4.
Бисквитките за панделката се начупват на парчета е се нареждат върху силиконово килимче или върху хартия за печене. Захарта се слага в тиган да се разтопи. С готовия карамел се съединяват бисквитените парченца като панделка. Карамелът се оставя да изстине добре.
- 5.
Готовият крем се сервира гарниран с начупената карамелова панделката или с изтеглени нишки от карамел.