Козе сирене с рататуй и салати
Логично е да се нарича „салата“, но тази вкусна смес от менюто на ресторант „Кактус“ може да е пълноправно и съвсем достатъчно основно ястие за по-топлите месеци, особено за хора, свикнали с по-лека и здравословна храна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 400 г прясно козе сирене, нарязано на 4 парчета
- 150 г тиквички, нарязани на жулиени
- 150 г патладжан, нарязан на жулиени
- 150 г моркови, нарязани на жулиени
- 200 г къдрави салати асорти, накъсани
- 100 г чери домати
- зехтин
- балсамов оцет
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 4 листенца пресен босилек, накъсани
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Тиквичките, патладжанът и морковите се запържват поотделно до готовност. Смесват се и се подправят със сол, пипер и пресен босилек.
- 2.
Преди да се разпредели в чиниите салатата се подправя със сос от зехтин, балсамов оцет и горчица.
- 3.
Във всяка чиния се слага салата, чери домат, зеленчуци, а върху зеленчуците - запърженото козе сирене. Накрая може да се добавят подправки на вкус.