Котлети Пожарски
Легендата твърди, че тези "котлети" са измислени от находчив руски гостилничар, който разполагал само с кайма, а трябвало да задоволи царски каприз.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г смляно или скълцано пилешко месо
- 250 г телешка кайма
- 1 яйце
- 100 г среда от бял хляб
- 100 мл прясно мляко
- 1 с. л. меко масло
- ½ ч. л. чеснов пипер или щипка чесън на прах
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 4 големи макарона
- сол, шарен пипер на вкус
- за паниране:
- 4 тънки филии хляб
- 2 яйца
- 4 с. л. брашно
- 1 ч. ч. олио за пържене
- за гарниране:
- 500 г замразен грах
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 1 с. л. масло
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Двата вида месо се омесват заедно с яйцето, накиснатия и изстискан хляб, маслото, чесновия пипер, лимоновата кора, сол и пипер на вкус. Оставя се за 1 час в хладилника. Оформят се 4 продълговати кюфтета. В края на всяко се слага по един макарон, който ще се използва като дръжка.
- 2.
Хлябът за панировката се нарязва на много малки кубчета, които се слагат на слаба фурна да се изсушат.
- 3.
Всеки котлет се панира в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в кубчета хляб. Пържат се до порозовяване в сгорещеното олио. Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината, и се запичат 10 - 15 мин. в сгорещена фурна.
- 4.
Лукът за гарнитурата се задушава в маслото с 1 с. л. вода, добавя се грахът, посолява се, разбърква се 3-4 мин. и се добавя оцетът. Всичко се разбърква още няколко минути и се поднася с магданоза.
- Грюнер велтлинер Гренаш блан
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Пино ноар Нов свят
- Мелник Мавруд
- Памид Рубин
- Мерло Европа/България Каберне совиньон Европа/България
- Карменер Чили/Нов свят Карменер България/Европа
- Малбек България/Европа Червено Испания
- Червено Австрия Розе България