Начало За нас Реклама Контакти

Котлети Пожарски

Снимка за Котлети Пожарски
50
Време за приготвяне: 50 мин. + 1 час в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Легендата твърди, че тези "котлети" са измислени от находчив руски гостилничар, който разполагал само с кайма, а трябвало да задоволи царски каприз.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г смляно или скълцано пилешко месо
  • 250 г телешка кайма
  • 1 яйце
  • 100 г среда от бял хляб
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 с. л. меко масло
  • ½ ч. л. чеснов пипер или щипка чесън на прах
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 4 големи макарона
  •  сол, шарен пипер на вкус
  • за паниране:
  • 4 тънки филии хляб
  • 2 яйца
  • 4 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. олио за пържене
  • за гарниране:
  • 500 г замразен грах
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 1 с. л. масло
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 1 с. л. нарязан на ситно магданоз
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Двата вида месо се омесват заедно с яйцето, накиснатия и изстискан хляб, маслото, чесновия пипер, лимоновата кора, сол и пипер на вкус. Оставя се за 1 час в хладилника. Оформят се 4 продълговати кюфтета. В края на всяко се слага по един макарон, който ще се използва като дръжка.

  • 2.

    Хлябът за панировката се нарязва на много малки кубчета, които се слагат на слаба фурна да се изсушат.

  • 3.

    Всеки котлет се панира в брашното, след това в разбитите яйца и накрая в кубчета хляб. Пържат се до порозовяване в сгорещеното олио. Поставят се върху кухненска хартия, за да се отцедят от мазнината, и се запичат 10 - 15 мин. в сгорещена фурна.

  • 4.

    Лукът за гарнитурата се задушава в маслото с 1 с. л. вода, добавя се грахът, посолява се, разбърква се 3-4 мин. и се добавя оцетът. Всичко се разбърква още няколко минути и се поднася с магданоза.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари